Balta albă din București, un nume cu o istorie sinistră

Balta Alba

Cartierul Balta Albă din Capitală are o istorie surprinzătoare și puțini localnici știu azi de unde a moștenit numele. În zonă se afla, la începutul secolului al XIX-lea, o groapă uriașă unde țiganii topeau varul. Când a izbucnit ciuma lui Caragea, s-a luat hotărârea ca sutele de cadavre adunate din tot Bucureștiul să fie aduse pe terenul viran de lângă groapa cu var. Aici au fost săpate câteva gropi comune unde au fost aruncate victimele ciumei, iar peste ele a fost presărat var, să stingă focarul molimei. Cu timpul, ploile torențiale au înmuiat pământul de la suprafață, iar varul a ieșit formând bălți albe de-a lungul gropilor comune. Un secol mai târziu, când lumea a uitat povestea sinistră a ciumaților, orașul s-a extins și au apărut un cartier nou.

Dacă mergi la picnic în Londra, adu-ți aminte de ciumă!

În zilele de vară, turiștii care ajung în Londra sunt atrași de parcuri și mai ales de locurile create special pentru picnicuri. Te relaxezi și te odihnești pe iarbă verde, cu o cafea și un sandvici, după ce ai parcurs kilometri întregi prin muzee, galerii de artă sau străzi pline de magazine. Dar puțini știu că, sub picioarele lor, trecutul a ascuns orori greu de imaginat. Un studiu din anul 2014 a arătat că majoritatea locurilor preferate de londonezi pentru picnic au fost, cu secole în urmă, gropi comune pentru victimele Morții Negre. În anii 1600 – 1650, ciuma a lovit puternic orașul și a făcut sute de mii de victime. Numai în anii 1665-1666, 15% din populația Londrei a murit în chinurile cumplite ale acestei boli. Singura soluție pentru a scăpa de cadavre erau gropile comune. Locația lor exactă a fost uitată în anii care au urmat. Cu toate acestea, legendele urbane aminteau uneori de locuri precum Green Park sau Golden Square din Soho, unde ar fi fost mormintele ciumaților și edilii orașului s-au ferit să construiască aici. Studiul istoric din anul 2014 a confirmat că majoritatea locurilor pentru picnic și relaxare ascund teribila poveste a molimei negre.

Misterele străzilor din New York, construite peste morminte

Manhattan, una dintre cele mai atrăgătoare și vizitate zone ale celebrului New York, este construit peste mormintele sclavilor de culoare. Pe vremea în care orașul purta numele de New Amsterdam, numeroși sclavi au fost aduși din Africa să lucreze în casele celor bogați, pe șantierele noilor construcții sau în port. Cum ei nu aveau dreptul să dețină un loc de înmormântare în oraș, au fost îngropați de-a valma la periferia orașului, Manhattanul de azi. Nimeni nu a ținut socoteala sclavilor morți, cu atât mai puțin a locurilor unde erau îngropați. Orașul a crescut, s-a extins și, abia în anul 1990, când a fost descoperit un mormânt comun cu peste 400 de cadavre, americanii și-au dat seama că sub picioarele lor este ascunsă una dintre cele mai negre perioade ale istoriei. Zona Chambers Street și străduțele adiacente este construită deasupra mormintelor de demult, locul lor fiind acum marcat printr-un monument funerar.

sursa foto: 123rf.com/ wikipedia.org

Știi care sunt cele mai mari orase din lume?