Semințe încolțite în Egiptul antic
Cu toate că în Antichitate nu se știa nimic despre hormonii care anunță o sarcină și care se pot detecta în urina femeii, în mod surprinzător vracii din Egiptul antic foloseau urina pentru a descoperi dacă o femeie era sau nu însărcinată.
Doar că ei mai foloseau și grăunțe de grâu și de orz. Dimineața, femeia trebuia să urineze separat pe câteva boabe de grâu și pe câteva boabe de orz. Dacă nu încolțeau în două, trei zile, însemna că nu este însărcinată. Dacă încolțeau semințele de orz, avea băiat, dacă încolțeau cele de grâu, se credea că va avea o fiică.
Metoda egipteană avea un sâmbure de adevăr științific
Un studiu realizat în 1963 pornind de la metoda egipteană arată că tămăduitorii din acele timpuri aveau dreptate. Cercetătorii au folosit mai mulți voluntari, femei însărcinate în primul trimestru, femei care nu erau însărcinate și bărbați tineri. În 70% din testele făcute de femeile însărcinate, semințele au încolțit, cel mai repede cele de grâu. În schimb, ”tratate” cu urină de la bărbați și femei care nu erau însărcinate, semințele nu au încolțit deloc.
Femeile din Grecia antică foloseau ceapă sau miere
Celebrul medic grec Hipocrate sugera o metodă foarte blândă pentru a afla dacă ești însărcinată sau nu. El recomanda un amestec de apă, miere și câteva ierburi pe care trebuie să îl bei seara. Dacă, peste noapte, aveai crampe, însemna că porți un bebe, dacă nu pățeai nimic, sarcina nu era prezentă.
În schimb, o metodă băbească din Grecia antică era un adevărat chin pentru femei. Trebuia să introduci o ceapă decojită în vagin și să aștepți până dimineața. Dacă a doua zi, respirația ta mirosea a ceapă, nu erai însărcinată. Dacă nu îți mirosea respirația, însemna că ești însărcinată și că uterul ”s-a închis”, ocrotind bebelușul.
foto: Shutterstock