De la începutul anilor 2000, mai multe echipe de cercetători au reușit să ridice în aer diverse obiecte și animale mici. Furnici, gândaci sau mormoloci, ba chiar și câțiva șoricei de laborator ”au avut șansa” să leviteze, chiar dacă nu le-a plăcut.

Unii cercetători au folosit ultrasunetele, alții au folosit magneți puternici, dar nicio soluție ingenioasă care să ne ajute și pe noi să ne ridicăm în aer. Știința face pași timizi în domeniu, cu toate că oameni capabili să leviteze există de secole. Dar secretul lor este greu de descifrat…

Un fenomen răspândit în toată lumea

Istoria levitației e plină de farse și mituri, de magicieni și șarlatani. În Europa secolelor trecute, călugării capabili să plutească deasupra pământului erau considerați atinși de harul divin, oamenii de rând care îndrăzneau să se laude cu aceleași performanțe erau condamnați drept unealta diavolului.

În Orient, în Tibet, în China și în magica Indie, șamanii și călugării budhiști practicau adesea levitația. Ei susțineau că meditația profundă și pacea interioară îi ajută să se ridice în aer.

Explicațiile sunt diverse, în funcție de cultura și practicile religioase specifice fiecărei zone, cert este că mărturii stranii despre oameni zburători s-au adunat din întreaga lume.

Levitația în viața monahală și călugărul cu aripi

În scrierile catolice vechi sunt pomeniți mai mulți călugări capabili să se ridice de la sol datorită stării de beatitudine din timpul rugăciunilor. Povestea cea mai credibilă, susținută și de mărturia unui papă, este cea a fratelui Giuseppe Dessa din Copertino, Italia.

Fusese un copil firav și încet la minte, închinat vieții mănăstirești. Învățase de mic să se roage și nu își dorea altceva decât să îmbrace rasa monahală.

După ce a fost primit în rândurile călugărilor franciscani, sub numele Iosif,  Giuseppe a dat dovadă de abilități neobișnuite. Mărturii scrise povestesc că, ori de câte ori spunea o rugăciune sau auzea numele Domnului, chipul său strălucea de fericire și se ridica într-un zbor lin.

Sf. Iosif din Copertino, ridicându-se în aer în fața călugărilor franciscani

Sf. Iosif din Copertino, ridicându-se în aer în fața călugărilor franciscani

Ani întregi a fost suspectat de erezie, prigonit și chinuit cu interogatorii dure. A ajuns până și în fața Papei Urban al VIII-lea, unde, de fericire că a avut o astfel de șansă, a fost cuprins de o venerație profundă și s-a ridicat în aer fără voia lui.

”Călugărul cu aripi” l-a convins pe papă că darul lui vine de la Dumnezeu. Spre sfârșitul anilor 1660, a fost sanctificat, iar azi Sfântul Iosif din Copertino este patronul călătorilor, al aviatorilor și al tinerilor cu deficiențe mentale.

sursa foto: 123rf.com/wikipedia.org