Legenda spune că frumoasa Ana a fost obligată de părinții ei să se mărite cu un băiat pe care nu îl iubea, doar pentru că era înstărit. Oricât de mult a plâns și s-a rugat biata fată să nu fie silită la măritiș, părinții ei nu au vrut să o asculte. În noaptea nunții, când și-a dat seama că nu mai avea nicio speranță, tânăra a fugit și s-a aruncat în apele lacului Sf. Ana, care îi poartă numele. De atunci, sufletul ei curat a ajutat mulți tineri să își găsească perechea în viață, iar pe tinerele căsătorite să aibă copii și să se bucure de căsnicii fericite.

Apele care limpezesc sufletul

Lacul Sf. Ana este singurul lac vulcanic din țara noastră, format în conul surpat al unui vulcan, în care se adună doar apa din ploi și ninsori. Dincolo de legende și de încărcătura spirituală a locului, unde se află una dintre cele mai frumoase capele din țară, închinată Sf. Ana, locul este unul unic pentru România, dar și pentru sud-estul Europei. Apa care se adună în acest lac are proprietăți speciale. Deși singurele ei surse sunt precipitațiile, fără să fie alimentată de izvoare, cantitatea apei rămâne aproximativ aceeași, chiar și în verile secetoase. Se mai spune că puritatea apei este surprinzătoare, foarte aproape de cea a apei distilate, deși nu au mai fost efectuate teste științifice în ultima perioadă. Datorită apelor limpezi și a culorii de un verde ireal, în zilele senine, localnicii spun despre lacul Anei că poate vindeca și spăla păcatele celor care se scaldă aici în zilele de mare sărbătoare și care se roagă apoi în biserica alăturată.

Misterul din adâncul muntelui

Însă misterul cel mai mare îl reprezintă gazul care emană, din când în când, din fisurile apărute în peretele muntelui, în apropiere de lac. Cu aproximativ trei zile înainte de furtună sau ploi, gazul ”pișcă”, dacă te apropii să îl miroși. Se pare că există în continuare o activitate vulcanică în adâncul scoarței și, printr-un mecanism misterios, aceasta este influențată de schimbările atmosferice. Principala componentă a acestui gaz este sulful, de unde vine și mirosul înțepător.