Desene primitive în formă de inimă datează de peste 4.000 de ani și demonstrează că simbolul acestui organ vital a avut o semnificație și o forță de sugestie uluitoare încă din cele mai vechi timpuri. În toate marile culturi ale lumii, inima este sediul sentimentelor, al gândurilor și al voinței, ea reprezintă centrul vital al ființei umane și totodată legătura cu divinitatea protectoare. Atât în hinduism, cât și în creștinism, inima reprezenta ”locuința” lui Brahma, respectiv ”altarul” lui Dumnezeu, adică sediul credinței și al spiritualității. În filosofia chineză, inima era sălaș al spiritului și avea drept corespondent elementul pământ, dar și elementul foc, asociat cu intuiția, dorința și voința.

Rădăcinile antice ale simbolului

simboluri inima

Monede antice cu simbolul inimii și al florilor de silphium

Semnificația modernă a inimii, legată de iubire și sex, s-a conturat, se pare, în Grecia antică și s-a transmis până în zilele noastre. În coloniile grecești din Africa au circulat, la un moment dat, monede bătute cu simbolul inimii. Acesta era inspirat de semințele florilor de silphium care aveau formă de inimă și care erau folosite pentru a preveni o sarcină nedorită. Astfel, conotația erotică a simbolului s-a răspândit în lumea antică și s-a păstrat de-a lungul veacurilor, căpătând valoare universală.

Inima și puterea ei de talisman

Oriunde în lume, inima înseamnă astăzi iubire, afecțiune, compasiune și credință. Este deopotrivă simbolul prieteniei, al carității, dar și al dragostei profane. Este una dintre cele mai îndrăgite și purtate bijuterii. Fie că are forma unui pandantiv sau a unei broșe, că decorează un colier somptuos sau o simplă pereche de cercei, inima reprezintă un talisman cu semnificații profunde.

Dacă porți o bijuterie sub formă de inimă:

  • îți protejează dragostea și căsnicia;
  • întărește afecțiunea față de persoana iubită;
  • arată că ești implicată într-o relație;
  • dezvăluie o fire emotivă, delicată și feminină.

Dacă dăruiești un talisman în formă de inimă:

  • ești în căutarea iubirii;
  • arată atracția față de persoana căruia i-l dăruiești;
  • demonstrează că vrei să protejezi persoana iubită prin dragostea ta.

sursa foto: 123rf.com