Hrana materială nu este indispensabilă vieţii, vor să ne demonstreze cei care susţin că trăiesc fără să mănânce nimic ani de zile. Unii se hrănesc doar cu lichide, alţii spun că au renunţat până şi la apă. Fenomenul se numeşte „inedia“ şi înseamnă, în limba latină, „fără hrană“. Cei care au ales inedia, acest post negru prelungit uneori pe tot parcursul vieţii, s-au hrănit doar cu lumina credinţei puternice din sufletul lor. De-a lungul istoriei, în viaţa monahală catolică, sunt menţionate câteva femei care au avut tăria să trăiască doar cu iubirea de Dumnezeu. Dar cazuri de inedia apar şi în India, printre călugării budişti şi hinduşi, sau printre adepţii altor credinţe religioase.

 

Au trăit fără hrană ani de zile

Documente istorice vechi vorbesc despre credincioşi care au trăit fără mâncare, în post negru şi rugăciune, ani în şir. Printre cele mai vechi cazuri este cel al Sfintei Ecaterina din Siena, care s-a născut în 1347. La vârsta de 16 ani, a ales viaţa monahală, iar la vârsta de 26 ani a luat decizia de a trăit fără hrană. A murit la 33 de ani, după şapte ani în care a refuzat să mănânce orice fel de aliment, în afară de euharistie. Despre Sfânta Lidwina se spune că nu a mâncat nimic 28 de ani, înainte de moarte. Cazurile din vechime păreau incredibile şi greu de dovedit. Abia la începutul anilor 1920, a fost studiat de către medici primul caz de inedia din perioada contemporană. Este vorba de bavareza Thereze Neumann, o femeie simplă, de religie catolică. Ea a trăit 40 de ani fără hrană, începând din anul 1922 până în 1962, când a fost chemată la ceruri. Totodată, a purtat şi stigmatele lui Isus, care i-au apărut în 1926. Un raport medical din 1927, arată că, în decurs de 15 zile fără hrană, starea ei de sănătate nu s-a deteriorat.

 

Nu mănâncă de 71 de ani

Surprizător este şi cazul indianului Prahlad Jani care se hrăneşte doar cu credinţa în zeiţa Amba. La vârsta de 11 ani, a trecut printr-o experienţă religioasă cutremurătoare şi a ales să trăiască în junglă, asemeni unui ascet. Bărbatul are o gaură în cerul gurii care nu îi permite să se hrănească, dar este convins că zeiţa Amba l-a ţinut în viaţă până acum, hrănindu-l cu o licoare sfiinţită. Prahlad are deja 82 de ani. În 2003 şi 2010, el a fost supus unor investigaţii medicale, în urma cărora specialiştii indieni au anunţat că bătrânul este capabil să îndure foamea şi setea. Medicii indieni continuă cercetarea, sperând să găsească o soluţie salvatoare pentru victimele cataclismelor naturale. Dar rezultatele lor, destul de sărace în detalii, nu au fost satisfăcătoare pentru lumea ştiinţifică internaţională care solicită noi investigaţii. Până acum, alte cazuri de inedia din India s-au dovedit a fi false.

 

Ambasadoarea păcii trăiește cu prana

Australianca Ellen Grave, născută în 1957, susţine că de 14 ani se hrăneşte doar cu prana, lumina divină. De când a adoptat inedia, şi-a luat numele Jasmuheen şi s-a autointitulat „ambasadoarea păcii”. Ea susţine că bea rareori apă şi suc de fructe şi că nu mănâncă deloc hrană solidă. A scris 26 de cărţi şi militează pentru ocrotirea păcii, a copiilor şi pentru o viaţă sănătoasă, atât fizică, cât şi spirituală. Ea nu propovăduieşte inedia, dar, din nefericire, trei persoane care au încercat să îi urmeze exemplul, şi-au pierdut viaţa. Supusă unui test de către realizatorii unei emisiuni de televiziune din Australia, starea de sănătate a lui Jasmuheen s-a deteriorat vizibil în decurs de patru zile, iar echipa de filmare a întrerupt experimentul.

 

Inedia, un fenomen inexplicabil

Inedia este o binecuvântare, nu o suferinţă. Cei care au renunţat la mâncare nu se plâng de nicio durere şi îşi continuă viaţa, fără să fie tulburaţi de lipsa hranei. Ba, mai mult, după o perioadă îndelungată în care au trăit fără mâncare, dacă se hrănesc, intră în comă. Fenomenul pare să fie ireversibil, iar cei care au ales inedia, au trăit astfel până la bătrâneţe. Greutatea corpului lor a oscilat cu câteva kilograme de la o săptămână la alta, dar nu au slăbit dramatic. În unele cazuri, au fost supravegheaţi de echipe internaţionale de medici, care nu au putut oferi nicio explicaţie ştiinţifică plauzibilă.

 

Care sunt limitele rezistenţei umane?

În condiţii extreme, un om sănătos poate rezista fără apă aproape patru zile şi fără mâncare, timp de trei sau patru săptămâni. Cu toate acestea, sunt uimitoare cazurile în care sunt salvate de sub dărâmături victime ale cutremurelor care au rezistat şi 11 zile fără apă.