Micul Isaac Brown, în vârstă de 7 ani, suferă de o boală congenitală rară care îl împiedică să simtă durerea. Părinții lui sunt în alertă tot timpul și încearcă să îl învețe treptat care sunt consecințele loviturilor și ale accidentelor de tot felul. Când era mult mai mic și abia învățase să meargă, Isaac se arunca de pe pat și se izbea de tot felul de obiecte, rănindu-se uneori grav. El nu simțea mare lucru, ba chiar i se părea că o căzătură este interesantă și distractivă. Dar părinții nu aveau voie să îl scape din ochi nicio clipă. Isaac nu transpiră, nu simte suprafețele fierbinți și nici frigul puternic. Toate senzațiile lui sunt mult diminuate față de ale unui om normal, astfel că pe Isaac nu îl sperie aproape nimic. Dacă nu simte durere, nu poate învăța nici să se ferească de riscuri. Obiectele tăioase sunt simple jucării și se poate tăia oricând, fără să i se pară un pericol faptul că sângerează abundent. Din nefericire, Isaac nu simt nici senzația de foame, pentru el mâncatul este de obicei o corvoadă, dar părinții încearcă să îl învețe cu un program riguros astfel încât să nu sară peste mesele principale ale zilei.

Boala nu are leac

Boala de care suferă Isaac este un sindrom deosebit de rar, dar trebuie depistat din primul an de viață al copilului. Bebelușii care se nasc cu insensibilitate extremă la durere sunt în stare să își roadă și să își muște degetele de la mâini până la sânge, deoarece creierul lor nu reacționează la durere. Este o boală a sistemului nervos central care, din nefericire, se poate moșteni de la părinte la copil și pentru care nu există deocamdată niciun medicament. O pacientă de 39 de ani din Marea Britanie, care nu a cunoscut până acum niciodată durerea, a acceptat să facă parte dintr-un studiu pentru a depista cauzele și posibilele remedii ale acestui sindrom. I s-a administrat o substanță chimică numită naloxonă care a activat receptorii durerii la nivelul pielii și a simțit pentru prima dată în viața ei senzația de arsură. Dar administrarea naloxonei pe termen lung poate avea consecințe grave asupra pacienților.

Rezistența la durere dă naștere unor abilități rare

Insensiblitatea la durere este un blestem, dar există și oameni care suferă de această boală, însă știu cum să o speculeze. Celebrul om de circ și realizator de spectacole Tim Cridland face bani frumoși pe seama infirmității sale. În spectacolele sale, înghite săbii și flăcări, se lasă călcat de mașini, se întinde pe un pat de cuie sau se lasă electrocutat, deoarece nu simte durerea, decât într-o proporție infimă. El susține în fața publicului larg că își poate controla durerea cu puterea minții. În realitate, analizele medicale au demonstrat că suferă și el de sindromul rar care împiedică receptorii durerii să funcționeze în mod normal. Olandezul Wim Hof, supranumit omul ghețurilor, are și el capacitatea de a suporta dureri peste limitele admise de un om normal. Hof are o toleranță periculos de ridicată la îngheț și poate sta ore întregi într-o cadă plină de gheață, fără să simtă durere și fără să își pună viața în pericol.

foto: Tim Cridland