Cele mai puternice ierburi magice care pot alunga influențele nefaste din viața noastră sunt și cele mai comune. Uneori le folosim în bucătărie, fără să știm câte beneficii au și pentru starea noastră de spirit. Iată câteva dintre cele mai cunoscute și cum trebuie să le folosești.

Busuiocul, printre cele mai puternice ierburi magice

Numele busuiocului vine din grecescul ”basilicon” care denumea o serie de uleiuri tămăduitoare din vremurile biblice. Legenda spune că busuiocul creștea pe dealul pe care a fost răstignit Iisus, iar Împărăteasa Elena l-a adus cu ea la Constantinopole. Este una dintre cele mai vechi plante medicinale, deosebit de apreciată pentru proprietățile ei terapeutice.

Busuiocul este folosit proaspăt și în preparatele tradiționale, să le dăm un gust deosebit, dar cel mai des îl aducem acasă de la biserică, stropit cu apă sfințită.

Busuiocul binecuvântat și ținut la icoane are rol protector în casă. O credință mai veche spune să pui un ghiveci cu busuioc la fereastră sau câteva crenuguțe de busuioc în cele 4 colțuri ale casei, când treci prin momente grele. Busuiocul alungă relele și necazurile și purifică locuința.

Lasă busuioc în apă timp de 3 zile și apoi stropește cu apa aceasta pragul casei, să iasă necazurile și să vină bucuria și bunăstarea.

O crenguță mică de busuioc se poartă în sân pentru a atrage dragostea, dar și pentru a alunga deochiul și farmecele rele, care nu te lasă să îți găsești ursitul.

Rozmarinul are parfum purificator

Mulți ani la rând, prin secolele XVIII – XIX, crenguțele și uleiul de rozmarin erau arse în saloanele de spital pentru a purifica aerul. Este o practică pe care spitalele au împrumutat-o din biserici, unde parfumul de rozmarin era considerat sacru și de mare ajutor în alungarea duhurilor rele.

Rozmarinul, cu aroma lui puternică, a fost apreciat încă din Antichitate, iar egiptenii vechi făceau uleiuri și pomezi cu rozmarin pentru vindecarea rănilor. Ulterior, legendele au legat această plantă de Maica Domnului fiind numită Roza sau Trandafirul Mariei, chiar dacă făcea parte dintre cele mai cunoscute ierburi magice.

Este bine să crești la fereastră, în jardinieră, câteva tufe de rozmarin și să te bucuri de aroma lor, fie că le folosești la mâncare, fie că le folosești pentru a parfuma casa.

Mătrăguna, floarea vieții și a morții

Această plantă conține una dintre cele mai puternice otrăvuri din lume, dar este din vechime și una dintre cele mai puternice ierburi magice.

Boabele negre de mătrăgună sunt dulci și pot fi înghițite de copii, dacă nu sunt supravegheați

Boabele negre de mătrăgună sunt dulci și pot fi înghițite de copii, dacă nu sunt supravegheați

Folosită, însă, cu prudență și în cantități mici, planta are efecte sedative și analgezice, ba chiar și afrodisiace. În timpurile vechi, ceaiul de mătrăgună se dădea bolnavilor care sufereau de afecțiuni psihice. Cum erau considerați posedați de diavol, mătrăguna era salvatoare, deoarece liniștea crizele și pornirile violente.

Multă vreme, mătrăguna se punea și sub pragul bisericii, să nu intre vreodată necuratul la cele sfinte, iar de aici oamenii din popor au preluat și ei obiceiul pentru a-și proteja casele.

Tot mătrăguna, culeasă noaptea pe lună plină, era folosită în ritualurile de dragoste, pentru a-i atrage pe bărbați și pentru a îndepărta rivalele. Femeile știau că planta este otrăvitoare și foloseau mai ales frunzele uscate, amestecate cu diverse ingrediente alcaline precum mierea sau făina pentru a atenua efectul toxinelor puternice.

sursa foto: 123rf.com