Mâinile dibace care au muncit poate câteva luni bune să realizeze Grota cu scoici din Margate au făcut tot posibilul ca aceasta să rămână secretă multă vreme. Peșterile pavate cu scoici și melci au fost descoperite din întâmplare de proprietarul terenului respectiv, pe când încerca să sape un iaz pentru păsări.

O posibilă mină din Epoca Bronzului

Descoperirea a avut loc în 1835, iar în 1837 grota a fost deschisă publicului. Din păcate, la acea vreme nu existau suficiente metode pentru a descoperi vechimea acestei lucrări fantastice. Iar lămpile cu gaz folosite pentru a lumina grotele și coridoarele de trecere au lăsat urme care împiedică azi datarea cu carbon.

Nu se știe cât de veche este grota pavată cu scoici sau cine a făcut-o. Cu toate acestea, modul în care au fost excavate peșterile și coridoarele seamănă cu primele mine de staniu apărute în zonă, în Epoca Bronzului, cu aproximativ 2000 de ani înainte de Hristos.

Altar de rugăciune sau ceas solar

Surprinzător este că grota aceasta fabuloasă, cu mai multe încăperi și tuneluri decorate cu scoici de sus până jos, a rămas necunoscută atâtea secole. Nimeni nu a lăsat niciun indiciu despre ea, nici scris, nici săpat în piatră.

Este foarte posibil ca o anumită comunitate din zonă să fi folosit o mină închisă pentru a realiza aici un lăcaș de cult.

Decorațiunile din scoici sunt spectaculoase și predomină elementele florale, stelele, figurile de animale, iar pe alocuri de oameni. Atenția la detalii și răbdarea cu care au fost încastrate și lipite cu lut milioanele de cochilii de scoici și de melci trădează faptul că aici au lucrat câteva femei.

Simbolurile de grotă, amintind de viață și moarte, de fertilitate și dragoste, arată faptul că predomină aici energii creatoare feminine. Altarul din miezul grotei putea fi închinat unei zeițe a mării sau unei divinități a fertilității. Modul în care pică lumina soarelui prin deschiderea cupolei indică și faptul că putea fi folosit acest loc drept un ceas solar.

Cert este că Grota cu scoici din Margate este o adevărată operă de artă din timpuri preistorice, unică în lume și de o frumusețe tulburătoare.