Nimeni nu are voie să intre în grădina cu flori otrăvitoare. Doar ducele și ducesa care stăpânesc domeniul și angajații lor, care se echipează cu atenție înainte de a intra dincolo de porțile negre decorate cu semnul morții.

Castelul Alnwick, aflat în comitatul Northumberland, este o bijuterie arhitecturală veche și are una dintre cele mai frumoase grădini din Anglia. Fântâni arteziene, iarba proaspătă în orice sezon, căsuțe construite în copaci și milioane de trandafiri, hortensii, lalele și alte bijuterii florale de care se ocupă cu mare grijă ducesa de Northumberland, Jane Percy.

Grădina cu flori otrăvitoare, utilă ca material didactic

Dar într-un colț al domeniului, păzită cu un gard de fier negru, este grădina ei cu flori otrăvitoare, construită după modelul grădinii otrăvitoare pe care o avea familia Medici în Padova. Munca la această grădină a început în 1996 și a prosperat rapid. Azi, adăpostește peste 100 de plante periculoase, unele atât de puternice că este suficient să miroși doar parfumul lor și să adormi pe vecie.

Aici cresc flori din care se obține cocaina, stricnina sau beladona. Pentru multe dintre ele, ducesa a cerut o permisiune specială din partea guvernului și a obținut-o deoarece sunt bine păzite și constituie material didactic. ”Copiilor nu le pasă cum ne vindecă plantele. Li se pare plictisitor. Dar sunt fascinați de cum ne pot omorâ plantele, ce otrăvuri au și ce efect au asupra organismului”, spunea Jane Percy. Pe ducesă o interesează să le arate copiilor misterele botanicii și totodată să îi avertizeze de efectul nociv pe care îl au drogurile, cele mai multe dintre ele fiind extrase din plante.

Plantele cunoscute pot fi și periculoase

Floarea preferată a ducesei din această grădină cu flori otrăvitoare este Brigmansia, înrudită cu ciumăfaia de la noi. Ea spune despre această floare că este un afrodisiac incredibil, dar te poate omorâ dacă nu știi cum să dozezi polenul otrăvitor. O picătură foarte mică are efect halucinogen, la fel ca LSD, dar o cantitate un pic mai mare devine fatală.

Și despre dafin vorbește ducesa cu prudență. Gardul viu de dafin emană un parfum atât de perfid că poți să leșini dacă te odihnești lângă el câteva minute mai lungi. Unii vizitatori s-au plâns de dureri de cap, iar alții au avut stări de somnolență și amețeală numai stând lângă porțile grădinii, pentru că accesul în interior este restricționat.

foto: Shutterstock