Adolf Hitler îi ceruse doctorului Josef Mengele să găsească o soluție pentru a înmulți pretinsa rasa ariană, superioară: dorea ca femeile germane să nască numai copii blonzi cu ochi albaștri, în număr cât mai mare.

În lagărul de la Auschwitz, ”Îngerul morții”, cum fusese numit teribilul doctor, a supus mii de femei la teste umilitoare și dureroase pentru a satisface pretențiile dictatotorului. Mengele căuta un tratament secret pentru a favoriza concepția gemenilor și a tripleților.

La sfârșitul războiului, au rămas prea puține informații despre cercetările sale, iar Mengele a reușit să fugă în Brazilia unde se pare că și-a continuat cercetările.

Rasă ariană, creată de Mengele

Jurnalistul argentinian Jorge Camarasa, autor al mai multor cărți despre migrația naziștilor germani în America de Sud, a scris despre vizita lui Mengele în Candido Godoi.

Urmând firul unor zvonuri, jurnalistul a publicat o carte în care lansează o ipoteză incendiară: gemenii blonzi din acest sat, atât de diferiți de restul populației, sunt rezultatul cercetărilor genetice de la Auschwitz. Camarasa crede că Mengele și-a atins visul în Brazilia.

Mai mulți localnici i-ar fi declarat jurnalistului că Mengele le-a dat femeilor tinere din sat leacuri să rămână însărcinate mai ușor. De atunci, numărul gemenilor a sporit, iar zvonurile că Mengele a creat în Candido Godoi rasa ariană nobilă au ajuns în presa internațională.

Statisticile explică misterul

Locuitorii din Candido Godoi nu sunt, însă, încântați de faima pe care au căpătat-o. Ba, din contră, ei se simt jigniți de asocierea familiilor lor cu infamul Mengele.

Edilii localității au cerut mai multor instituții să îi ajute să scape de numele nazistului și să descopere de ce se nasc atât de mulți frați gemeni în localitatea lor.

O echipă de cercetători de la Universitatea Federală Rio Grande do Sul a adunat informații istorice despre fenomenul misterios și a găsit o explicație mult mai plauzibilă, care nu are legătură cu rasa ariană a lui Hitler. Inițial, au cercetat arhivele bisericii din sat și au descoperit că nașterile gemelare au apărut mult mai devreme față de vizitele lui Mengele.

Conform statisticilor, numărul gemenilor a început să crească încă de la începutul anilor 1920 și continuă și azi. În anii 1960, când Mengele a vizitat satul, nu a fost înregistrată nicio schimbare semnificativă a ratei nașterilor.

”Chiar dacă Mengele ar fi avut medicamente care să ajute conceperea gemenilor, ar fi avut efect numai asupra unei generații”, menționează Gary Steinman, expert în nașterile gemelare, pentru publicația ”National Geographic”.

Moștenirea genetică, o cauză plauzibilă

Cheia misterului este departe de a fi munca unui geniu nebun. Răspunsul se află într-o comunitate izolată ani de zile, la marginea localității Candido Godoi.

Aici s-au stabilit, la începutul secolului XX, opt familii, majoritatea etnici germani. Ei au întemeiat o localitate nouă, și-au muncit împreună pământurile, și-au dat copiii la aceeași școală, s-au înrudit și s-au căsătorit între ei.

În câțiva ani, numărul fraților gemeni a crescut surprinzător. În cele 80 de gospodării, câte numără acum districtul Linha Sao Pedro, trăiesc 44 de gemeni.

”Absolut din întâmplare, câteva persoane dintre primii locuitori ai cartierului avea o predispoziție genetică pentru a concepe gemeni”, explică geneticianul Lavinia Schuler-Faccini de la Universitatea Federală Rio Grande do Sul.

Această trăsătură s-a transmis mai departe copiilor și nepoților, ducând faima localității în toată țara, dar întreține în continuare zvonurile sinistre despre rasa ariană a naziștilor.