”Moise și-a întins mâna sa asupra mării și a alungat Domnul marea toată noaptea cu vânt puternic de la răsărit și s-a făcut marea uscat, că s-au despărțit apele. Și au intrat fiii lui Israel prin mijlocul mării, mergând ca pe uscat, iar apele le erau perete, la dreapta și la stânga lor.” În Biblie se mai spune că în noaptea aceea era lună plină și că fundul mării se vedea ca-n palmă. Să fi fost într-adevăr un miracol sau un fenomen natural excepțional, care a venit în ajutorul poporului evreu?

Un miracol care poate fi explicat

Profesorul Bruce Parker, fost cercetător la Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei din SUA, crede că a găsit o explicație plauzibilă și greu de combătut. Profesul este convins că Moise avea suficiente cunoștințe astronomice și geografice pentru a calcula fluxul și refluxul mării. El știa, probabil din experiență, că apele Mării Roșii se retrag complet în Golful Suez în timpul refluxului, fenomen care durează câteva ore și este timp suficient pentru un grup de câteva sute de oameni să treacă în pas rapid pe malul celălalt. Orientându-se după fazele Lunii, Moise a știut că se apropie clipa potrivită să poată trece prin mare fără ca oamenii să fie surprinși de întoarcerea apelor. Pe de altă parte, în Biblie se spune foarte clar că bătea un vânt puternic, iar furtuna a împins apele și mai în larg. Surprinzător este că teoria lui Parker a mai fost discutată și în Antichitate de către istoricul Artapanus, care trăia în Alexandria și se presupune că era de origine iudaică. Și el susținea, cu aproximativ un secol înaintea lui Hristos, că Moise și evreii au traversat Marea Roșie pe timpul refluxului, pe la nord, unde apele se retrag câteva zeci de metri de la țărm.

Apele mării se despart și în Coreea de Sud

Jindo

Povestea miraculoasă a despărțirii apelor este unul dintre cele mai impresionante episoade din Biblie, dar nu este un fenomen unicat. Refluxul crează astfel de miracole în fiecare an, în mai multe zone pe glob. De două ori pe an, locuitorii insulei Jindo din Coreea de sud reușesc să meargă pe fundul mării până la insula Modo, aflată la numai 2,8 km depărtare. Pe o lățime de aproape 40 de metri, apele dintre cele două insule se despart și se formează o cărare pe care poți merge la picior. Fenomenul a devenit celebru, iar în ultimii ani autoritățile locale organizează aici un festival care atrage mii de turiști. Oamenii sunt încântați să traverseze marea la fel ca evreii de odinioară și să privească de aproape flora de pe fundul apelor, crustaceele și scoicile pe care refluxul le scoate la lumină.

sursa foto: wikimediacommons.com/123rf.com