Pe la începutul secolului XX, numeroase broșuri și articole de presă susțineau că folosim doar 10% din capacitatea creierului. În realitate, se făcea reclamă unor produse care promiteau clienților că își pot accesa și zonele inactive ale creierului, devenind cu timpul mai inteligenți și mai abili. Mitul a crescut și a prosperat o vreme, mai ales printre amatorii de remedii miraculoase. Dar oamenii de știință au demonstrat că este un fals grosolan. Creierul nostru funcționează la capacitate maximă și fiecare neuron este exploatat. De altfel, selecția naturală ar fi eliminat demult ființele care consumă atât de multă energie pentru a alimenta un organ parțial inactiv. Aparatele moderne de imagistică precum RMN-ul au arătat că folosim mai mult de 10% din creier chiar și pentru gesturi simple, precum acela de a strânge pumnii sau de a ocoli un obstacol din drum. Imagistica cerebrală a arătat că, în decurs de 24 de ore, folosim toate zonele creierului, a explicat prof. Sophie Scott de la Institutul de Ştiinţe Cognitive din Londra.

Descoperiri uimitoare despre creier care demontează orice mit

  • Poți supraviețui doar cu jumătate de creier și poți funcționa aproape normal, chiar dacă unele simțuri pot fi pierdute definitiv.
  • Când înveți ceva nou, structura creierului se modifică și sunt afectate toate zonele lui.
  • Chiar dacă neuronii ”se uzează” cu trecerea timpului, creierul produce întreaga viață celule nervoase noi și avem în permanență un număr de 85 – 100 de miliarde de neuroni active, care dezvoltă fiecare zeci de mii de conexiuni.
  • Creierul folosește 20% din energia organismului, un procent semnificativ mai mare decât al altor organe, care demonstrează că activitatea neuronală este deosebit de complexă.
  • Creierul poate jongla cu mai multe sarcini în același timp, datorită conexiunilor complexe de care este capabil, folosindu-și întreaga capacitate.
  • Învățarea unor abilități noi și exercițiile fizice sporesc activitatea cerebrală în tot cuprinsul ei, nu doar pe anumite zone.