Fizionomia și viața interioară se află în strânsă legătură încă de la formarea ființei umane în pântecele mamei.

Filosoful grec Aristotel scria despre acest concept în Antichitate și a stabilit numeroase relații între trăsăturile chipului și calitățile sau defectele unui om.

Unele dintre concluziile lui par hilare, dar nu este exclus să aibă dreptate. ”Părul moale trădează un om laș și fricos, în timp ce părul aspru arată curaj”, nota marele filosof.

Astăzi, încercăm să nu mai judecăm oamenii după cum arată, dar există totuși o legătură între trăsăturile fizice și personalitatea noastră, pe care nu o putem ignora.

Psihologul Carmen Lefevre de la Universitatea Northumbria ne oferă o explicație: ”Ideea este că procesele biologice, precum formarea genelor și a hormonilor, ne influențează dezvoltarea fizică, iar aceleași mecanisme ne formează și caracterul.”

Ce spune forma feței despre tine

Fără să intrăm în detalii, este ușor să distingem între o față lată și una îngustă, între o față mică sau una prelungă. Cercetările au arătat că forma feței este influențată de cantitatea de hormoni.

Astfel, indivizii care au fețe late și pătrățoase au un nivel mai ridicat de testosteron decât persoanele cu fețe mai mici și mai înguste. Iar nivelul ridicat de testosteron este atribuit adesea persoanelor cu un caracter dominator sau agresiv.

Pe de altă parte, un studiu realizat printre jucătorii de hochei din SUA a arătat că bărbații cu fețe late erau mai tentați să trișeze pe teren și ajungeau mai des în boxa rezervelor decât colegii cu trăsături ale feței mai fine.

Fizionomia și viața interioară. Adevărul din spatele ochilor

Au fost date publicității numeroase studii privind culoarea ochilor și toate au concluzii uimitoare. Cert este că, persoanele cu ochii de culoare închisă sunt mai calde și mai sociabile, au o viteză de reacție mai bună și o inteligență mai ridicată.

Culoarea închisă a ochilor este determinată de concentrația de melanină din iris, care este legată de procesele neuronale.

Persoanele cu ochii de culoare deschisă sunt de fapt mai introvertite, mai răbdătoare și mai puțin vorbărețe. Au o viață interioară mai bogată, dar își ascund foarte bine sentimentele.

Ce trădează forma nasului

Jurnalul american de Chirurgie Craniofacială publica, în anul 2013, un studiu care demonstra legătura dintre forma nasului și personalitatea.

Conform autorilor, indivizii care au nasul mare, lăbărțat sau pătrățos sunt mai stăpâni pe ei, mai optimiști și mai ambițioși. Nu se lasă conduși de emoții și sunt bine ancorați în realitate, ceea ce reprezintă calitățile unui lider.

Pe de altă parte, și vârful nasului are ceva de spus în relația dintre fizionomia și viața interioară. Persoanele care au nasul drept și bine proporționat sunt mai echilibrate, mai îngăduitoare și mai prietenoase, în comparație cu cele care au nasul ascuțit, care sunt mai introvertite și mai dificile.

sursa foto: 123rf.com