Cine citește cu atenție Geneza sau Facerea din Vechiul Testament va fi uimit de pasajul în care sunt menționați fiii lui Dumnezeu. Oamenii existau deja pe pământ, iar Adam și Eva nu sunt fiii lui Dumnezeu, ci creațiile sale din lut.
Între fiii lui Dumnezeu și muritorii de rând, urmașii lui Adam, exista o diferență clară. Aceștia trăiau în spații diferite și nu aveau nimic în comun până când oamenii au început să se înmulțească, iar fiicele lor frumoase au atras atenția acestor ființe.
„Iar după ce au început a se înmulţi oamenii pe pământ şi li s-au născut fiice, fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, şi-au ales dintre ele soţii, care pe cine a voit”.
Ce au adus cu ei fiii lui Dumnezeu
În textele biblice vechi, aceste ființe erau comparate cu îngerii. Ei coborau din cer, din Împărăția lui Dumnezeu, și aveau misiunea de a veghea ce se întâmpla pe pământ. Când luau contact cu muritorii, luau forma unor bărbați tineri, dar acesta este singurul lucru pe care îl putem deduce din Biblie.
Cum veneau pe pământ, de ce au părăsit cerul și mai ales de ce au căutat fiicele oamenilor pentru a se înmulți, acestea sunt întrebări ale căror răspunsuri se găsesc mai degrabă în vechile scrieri ebraice.
Prof. Robert C. Newman, unul dintre cei mai fervenți cercetători ai creștinismului timpuriu, consideră că acești fii ai lui Dumnezeu erau o rasă de îngeri care au coborât pe pământ în vremurile lui Iared.
Locul coborârii a fost muntele Hermon din nordul Israelului. În Cartea Jubileelor, acești fii erau numiți veghetori și erau considerați superiori nu doar prin natura lor divină, ci prin cunoștințele miraculoase pe care le dețineau. Se pare că acești fii au preferat să vină printre oameni, să trăiască alături de ei și să le dezvăluie tainele astrologiei, kabalei și ale magiei.
De la îngeri la demoni
Cele mai vechi scrieri biblie îi numesc pe fiii lui Dumnezeu îngeri. Și în Apocalipsa lui Enoh, păstrată în limba etiopiană, una dintre cele mai vechi cunoscute, ei sunt considerați îngeri, dar ființe cu harul divin.
În multe manuscrise din secolele IV – VI era noastră sunt de asemenea comparați cu îngerii, așa cum stă scris în Codex Alexandrinus sau în Septuaginta. Ulterior, au apărut câteva scrieri în care au început să fie numiți demoni, iar istoricul evreu Iosif Flavius relatează o serie de legende care vorbesc despre urmașii acestor fiii ai lui Dumnezeu, născuți de femei.
Interpretări greșite sau legende amestecate
El spune că erau uriași puternici, nu doar fizic, ci și mental și spiritual și disprețuiau toate lucrurile drepte, pentru că nimeni nu le putea sta în cale. Se înțelege de aici că uriașii aceștia puternici disprețuiau și credința în Dumnezeu.
Nu a trecut mult până când ei s-au confundat cu diavolii, cu îngerii căzuți ai lui Satan, care au corupt femeile și au răspândit desfrânarea și păcatele grele. O teorie veche spune că Sodoma și Gomora au fost rezultatul nesupunerii acestor demoni, iar Dumnezeu nu a avut de ales decât să trimită potopul pe pământ pentru a nimici rasa potrivnică.
Acestea sunt doar câteva dintre interpretările pe care azi unii istorici încearcă să ni le ofere, dar natura și misiunea reală pe care ar fi avut-o fiii lui Dumnezeu pe pământ va rămâne întotdeauna un mister.
foto: 123rf.com