Fericirea este influențată de mulți factori, de iubire și de încredere, de liniște, de succesele pe care le avem în viață, de situația materială înfloritoare, dar se pare că este influențată și de codul genetic pe care îl avem.

Pornind de la faptul că danezii sunt mereu în topul celor mai fericiți oameni de pe planetă, cercetătorii americani au încercat să descopere dacă mai sunt și alți factori care influențează starea lor de spirit, nu doar bunăstarea sau dragostea de care se bucură în anumite perioade ale vieții.

Faptul că popoarele scandinave, în general, nu doar danezii, sunt printre cele mai fericite și optimiste în întreaga lume, reprezintă o curiozitate pentru cercetători, oricât de prosperă și liniștită ar fi viața în aceste țări. Tot o curiozitate o reprezintă și procentul ridicat de repondenți din aceste țări care declară că sunt foarte mulțumiți de viața lor.

Codul genetic ne influențează capacitatea de a fi fericiți

Astfel că a fost pus pe roate un studiu amplu, care a analizat asemănările din codul genetic al populațiilor din 100 de state în comparație cu genele danezilor.

Surprinzător, cu cât erau mai aproape de danezi din punct de vedere geografic, cu atât erau mai sus în topul populațiilor fericite. Pe când popoarele aflate la mare depărtare față de Danemarca, precum Ghana sau Madagascar, se încadrau la polul opus, printre cele mai puțin fericite.

Explicațiile sunt multiple, dar se pare că ele au o legătură și cu moștenirea genetică, mai degrabă cu lipsa sau prezența unei gene care activează producția de serotonină, ”hormonul fericirii”.

Gena fericirii, dominantă în statele scandinave

Se pare că gena responsabilă cu starea noastră de bine, și anume 5HTT, este prezentă într-un procent dominant la popoarele scandinave, la danezi, olandezi și norvegieni.

Persoanele care suferă de mutații ale acestei gene sunt mai puțin capabile să simtă și să dezvolte sentimente de automulțumire, fericire și împlinire.

Pornind de la acest fapt, a fost realizat un nou studiu restrâns la un număr de 30 de țări pentru a descoperi prezența și mutațiile acestei gene. În Danemarca și Olanda au fost descoperite cele mai puține persoane la care gena fericirii suferise mutații. Dar la polul opus s-au aflat persoanele testate din Italia, între care au fost descoperite cele mai multe mutații ale genei, ca atare italienii se pare că sunt cei mai pesimiști dintre europeni.

Evident, aceasta nu este singura genă care ne influențează starea de spirit, dar ea are un rol important prin activarea serotoninei. Și cu cât organismul tău este capabil să producă mai multă serotonină, cu atât ești mai energic, mai optimist, mai plin de viață și mai echilibrat psihic.

foto: Shutterstock