În urmă cu 29 de ani, în aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei atomice de la Cernobâl a fost afectat de două explozii. În acea zi au fost eliberate în atmosferă substanţe radioactive de 400 de ori mai puternice decât în bombardamentul de la Hiroshima. Peste 25.000 de oameni au murit în zonele învecinate şi alte sute de mii au suferit boli grave. Şi cazurile de cancer din România au crescut îngrijorător. Specialiştii susţin că numărul persoanelor care suferă de leucemie, de cancer de tiroidă sau de colon s-a dublat în ultimii 20 de ani.

 Radiațiile – un duşman tăcut

Nici acum specialiştii români nu au realizat un raport cu privire la efectele tragediei de la Cernobâl, dar zilnic suntem bombardaţi de radiaţii din surse mult mai apropiate de noi decât centrala nucleară din Ucraina. Liniile de înaltă tensiune, cablajul electric dintre clădiri, telefoanele mobile, antenele GSM, cuptoarele cu microunde, monitoarele calculatoarelor sunt toate surse de radiaţii care pot fi periculoase. Studiile de până acum, care demonstrează caracterul lor nociv, nu sunt acceptate în unanimitate. Sunt la fel de controversate ca şi studiile asupra fumatului, cu atât mai mult cu cât o boală gravă precum cancerul poate apărea şi la 20 de ani după expunerea la o sursă de radiaţii.

Simptomele iradierii

Dacă ai fost supus unei forme uşoare de iradiere, vei avea dureri de cap, senzaţie de greaţă, vărsături şi îţi cade părul. Iradierile scurte, dar repetate, chiar dacă sunt în volum redus, declanşează insomnie, boli de piele, modifică structura sângelui, scad imunitatea organismului şi capacitatea de concentrare. Cu cât este mai profundă iradierea, cu atât tratamentele sunt mai puţin eficiente, iar problemele de sănătate vor persista. Moartea survine instantaneu la o doză de radiaţii de 1000 de razi. Oamenii pot supravieţui, dar cu mari probleme de sănătate, doar dacă sunt iradiaţi cu doze cuprinse între 200 şi 300 de razi. Spre comparaţie, o tomografie totală are o doză de 2 sau 3 razi. Doar gândacii şi bacteriile sunt capabile să suporte radiaţii de peste 100.000 de razi.

O sabie cu două tăişuri

Radiaţiile sunt folosite în scop medicinal pe scară largă, deşi nu există doze sigure de iradiere. Razele X, care trec prin aproape orice obiect, sunt folosite pentru a vedea fracturile sau tumorile sau pentru a distruge celulele canceroase. La rândul lor, însă, ele pot declanşa cancerul. Doza minimă pentru a provoca leucemia este de 20 de razi, iar 1 rad este cantitatea de iradiere pe care o primeşte o persoană care face 33 de radiografii pulmonare. Doza minimă pentru declanşarea cancerului de tiroidă este însă de numai 7 razi.

Radiaţiile din casă

Peste 400.000 de particule de radiaţie din cosmos trec prin corpul nostru în fiecare oră. Dar nu sunt la fel de periculoase precum radiaţiile emise de telefoanele mobile, cuptoarele cu microunde sau de calculatoare, susţin unii cercetători. Studiile efectuate la nivel mondial de organizaţii specializate nu au putut face nici o legătură directă între radiaţiile emise de aparatele care ne înconjoară şi apariţia cancerului. Telefoanele mobile sunt folosite de prea puţin timp pentru a se face studii concludente. Cert este că tehnologiile moderne care emit radiaţii au fost lansate pe piaţă fără să fie testate înainte. Experţii ne sfătuiesc totuşi să nu folosim telefonul mobil sau calculatorul mai mult decât este necesar. Multe persoane se plâng de oboseală, greaţă sau vedere înceţoşată după ce stau ore întregi în faţa monitoarelor. Altele observă că li se încălzeşte urechea când vorbesc prea mult la telefonul mobil, deoarece acesta foloseşte aceleaşi radiaţii ca şi cuptoarele cu microunde.

Protejează-te şi de soare!

Până şi razele soarelui ne pot provoca probleme de sănătate, chiar dacă ele sunt principala sursă de lumină şi de căldură. Cele mai periculoase radiaţii solare sunt UVB şi UVA. Primele au o energie mai mare decât celelalte şi sunt responsabile de apariţia cancerului de piele, dacă nu te protejezi când stai la soare. Pielea şi ochii pot fi afectate grav de razele soarelui. Soarele puternic provoacă arsuri, iritaţii şi inflamaţii. Expunerea prelungită, mai ales în miezul zilelor de vară, când razele sunt mai puternice, provoacă leziuni la nivelul pielii care se pot transforma mai târziu în cancer. De asemenea, corneea poate fi afectată de lumina solară, iar unele persoane suferă de orbire temporară.

 Tipuri de radiaţii periculoase

radiaţiile hertziene sau undele radio.

microundele din radare, telefoane mobile şi cuptoare de gătit.

radiaţiile ultraviolete ajută la fixarea vitaminei D, dar provoacă şi arsuri de piele.

radiaţia X sau Roentgen ajută la fotografierea interiorului corpului uman şi a altor structuri.

radiaţia Gamma, cea mai periculoasă, are aplicaţii în medicină, produce energie electrică în centralele nucleare sau datează vechimea obiectelor.