Femeile, “reprezentantele sexului slab”, cum ne-au spus bărbaţii de-a lungul veacurilor, sunt mai puternice decât se credea. Mai rezistente la boli, mai longevive şi cu o zestre genetică bogată, suntem sortite să îi depăşim pe bărbaţi în multe privinţe.

Natura a înzestrat femeile cu o rezistenţă, cu avantaje şi calităţi specifice pe care cercetătorii abia acum le descoperă. În secolele trecute, majoritatea studiilor clinice erau efectuate pe bărbaţi, oamenii de ştiinţă fiind mai puţin preocupaţi de diferenţele dintre cele două sexe. Recent, studiile genetice au arătat că “sexul slab” reprezintă de fapt forţa care va duce specia umană mai departe.

Dominaţie numerică

Partenerii noştri de viaţă vor fi tot mai rari în următoarele milenii. Bărbaţii au o zestre genetică modestă, care se împuţinează în mod îngrijorător, avertizează specialiştii care studiază evoluţia rasei umane. Prof. Jenny Graves, specialist în genetică evoluţionistă, susţine că extincţia speciei masculine se va produce, cel mai probabil, în următoarele cinci milioane de ani. Fenomenul a început deja să se manifeste în unele populaţii izolate. Deja, la nivelul multor state europene se nasc mai multe fetiţe decât băieţi. Şi în România, numărul femeilor este cu peste 500.000 mai mare decât cel al bărbaţilor. În toate judeţele ţării, în afară de Vaslui, sunt mai multe femei decât bărbaţi, fenomen care nu este încă sesizabil pe stradă, dar recensământul din anul 2011 îl confirmă.

Bărbaţii, zestre genetică săracă

Raportul numeric favorabil femeilor este strâns legat de cromozomii X şi Y, care reprezintă cariotipul uman. Femeile au doi cromozomi XX, iar bărbaţii au cromozomii XY. Cel din urmă, cromozomul Y este tot mai fragil şi sărac în gene, au observat specialiştii. El a evoluat acum 200 sau 300 de milioane de ani, iar la începuturi a avut o zestre de 1.700 de gene. În prezent, a mai rămas cu 45, un număr foarte mic în comparaţie cu zestrea de 1.000 de gene pe care o are cromozomul X. Prof. Graves susţine că bărbatul zilelor noastre a ajuns, după o evoluţie de câteva milioane de ani, să mai aibă sub 1% din genele iniţiale. În schimb, averea genetică a femeilor se păstrează într-o proporţie foarte apropiată de cea originară. Profesorul Graves atrage atenţia că bărbaţii fie vor fi pe cale de dispariţie peste patru sau cinci milioane de ani, fie vor fi supuşi unui fenomen de transformare pe care nimeni nu îl poate prevedea acum.

Femeile sunt mai rezistente la boli 

Cromozomul X este aliatul de nădejde al femeilor. Datorită lui, beneficiem de o imunitate mai bună şi de o speranţă de viaţă mai mare. Acest cromozom conţine anumite molecule care reglează funcţionarea sistemului imunitar. Faptul că femeile deţin perechea de cromozomi XX, pe când bărbaţii au numai unul, le apără în faţa multor boli cauzate de viruşi, dar şi de cancer. Dr. Giovannella Baggio de la Spitalul Universitar din Padova, Italia, arată că femeile se îmbolnăvesc mai rar şi mai târziu de cancer la colon, faţă de bărbaţi, şi răspund cu succes la tratamentele de ultimă generaţie. Totodată, femeile fac faţă mai bine chimioterapiei şi reuşesc în proporţie mai mare decât bărbaţii să învingă cancerul depistat în faza incipientă. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Ghent, din Belgia, arată şi el că femeile sunt capabile să se refacă mai repede după traume şi boli îndelungate, decât bărbaţii, tocmai datorită celor doi cromozomi X.

Femeile trăiesc mai mult

Speranţa de viaţă a femeilor în România este de 74 de ani, după cum arată ultimele date ale recensământului. Bărbaţii, în schimb, au o rată de supravieţuire de aproximativ 66 de ani. Diferenţa de aproape opt ani nu este deloc de neglijat. Femeile trăiesc mai mult, spun cifrele din ţara noastră, dar fenomenul este similar în majoritatea statelor europene, precum şi în Statele Unite ale Americii. Suntem mai longevive pentru că avem un stil de viaţă mai sănătos, ne ferim de vicii şi mergem mai des la medic, pentru a ne proteja sănătatea.

credit foto: 123rf.com