Bioritmul femeilor este dictat de Lună, iar activitatea hormonilor, fertilitatea și echilibrul sănătății noastre se află în strânsă legătură cu activitatea acestui astru. Ciclul de 28 de zile și împărțirea celor patru săptămâni în câte șapte zile sunt vechi de când lumea, toate influențate de fazele Lunii. Calendarele străvechi erau calculate după mersul Lunii, iar legătura dintre ciclul menstrual al femeilor și ciclul lunar influența organizarea nunților și a sărbătorilor închinate fertilității. Ultimele descoperiri științifice demonstrează cât de importantă este Luna pentru sănătatea și fertilitatea femeii, precum și pentru întemeierea unei familii.

Lumina, hormonii și fertilitatea

Lumina este factorul cel mai important în această ecuație, deoarece ea influențează hormonii care reglează ciclul menstrual. Specialistul american în infertilitate Philip Chenette a adunat informații despre variația ciclului menstrual de la 8.000 de femei din întreaga lume și a descoperit că fazele Lunii influențează în mod direct fertilitatea. Conform observațiilor sale, un nou ciclu fertil începe în preajma zilelor cu lună plină, când cerul este luminat noaptea, iar după luna nouă, când cerul este întunecat, majoritatea femeilor au cele mai mari șanse să conceapă un copil. Se crede că, în ultimele decenii, lumina artificială, nopțile albe din orașele puternic luminate și stresul cotidian au tulburat bioritmul natural al organismului, inclusiv ciclul menstrual și fertilitatea femeilor.

Cum ne influențează fazele Lunii

Luna nouă – marchează aproximativ cinci zile în care cerul nopții rămâne întunecat și energia pe care o resimțim este minimă. Suntem mai puțin active, simțim nevoia să ne odihnim mai mult și să petrecem mai mult timp în intimitatea casei. În această perioadă, metabolismul încetinește, reții mai mult lichid în țesuturi și resimți acut oboseala din zilele trecute. Se spune că energia Lunii în această fază este la cote minime, de aceea nu este recomandată să depui un efort fizic deosebit sau să lucrezi la proiecte noi. Luna neagră, cum mai este numită Luna nouă, ne face mai sensibile la boli și dureri, suntem mai protective cu noi înșine, dar și cu cei mici. 

Luna în creștere – în aceste zile în care lumina lunii devine tot mai puternică, ne adunăm forțele, ne simțim mai energice și ne este mai ușor să ne ocupă de treburile dificile. Apetitul sporește, tonusul este mai ridicat, iar activitatea hormonilor crește. Femeile tinere au cele mai mari șanse să conceapă acum un copil. La primul pătrar, pierdem din greutate, astfel că este un moment prielnic pentru a începe o dietă nouă. Chiar dacă dormim mai puțin, ne simțim mai echilibrate și mai odihnite, iar starea generală de sănătate este bună. Pentru cei care suferă de diverse boli, Luna în creștere este perioada prielnică pentru a începe tratamente noi și pentru recuperare.

Luna plină – rămâne pe cer aproximativ cinci zile și marchează cea mai activă perioadă a ciclului lunar. Ne implicăm în diverse activități, facem mai multă mișcare, suntem mai sociabile și ne place să fim înconjurate de prieteni și de cei dragi. Tonusul este ridicat, avem mai multă putere pentru tot ceea ce vrem să realizăm și suntem mai optimiste. Activitatea hormonală este la cote ridicate, fluxul sanguin mai alert și, de aceea, nu sunt recomandate acum intervențiile chirurgicale.

Luna în descreștere – este perioada în care finalizăm diverse treburi și încheiem contracte sau proiecte mai vechi. Începe să se simtă din nou oboseala, mai ales după amiaza și avem nevoie de nopți mai lungi de somn. Suntem mai preocupate de sănătatea noastră, de curățenia casei și de restabilirea unui program mai ordonat. Este o perioadă bună pentru a reface analizele medicale, dacă avem probleme de sănătate. Intervențiile medicale minore, precum cele stomatologice, sunt mai ușor de suportat. Organismul își conservă energia, iar după ultimul pătrar, se pregătește pentru un nou ciclu menstrual.

sursa foto: 123rf.com