La începutul secolului XX, teoria bioritmului cucerea tot mai mulți adepți din rândul oamenilor de știință. Medicul german Wilhelm Fliess și profesorul de filosofie Hermann Swoboda au fost primii care au elaborat un graphic complex pentru calcularea ciclului natural al organismului și au ajuns la concluzia că bioritmul evoluției fizice durează 23 de zile, în timp ce bioritmul emoțional a fost stabilit la 28 de zile, ținând cont și de fazele lunii și de ciclul menstrual.

Semnificațiile bioritmului emoțional

Ciclul fizic este cel care ne influențează vitalitatea, capacitatea de muncă și tonusul muscular, în timp ce bioritmul emoțional, mult mai important, guvernează stările sufletești, emoțiile, empatia și capacitatea de a relaționa cu cei din jur. Cunoscând fazele bioritmului emoțional poți anticipa faza pozitivă, optimistă și plină de energie, în care psihicul este protejat de influențele negative și poți rezolva problemele de ordin sentimental mult mai ușor. De asemenea, este ușor de anticipat și faza negativă a ciclului emoțional în care sunt amplificate resentimentele, grijile și gândurile pesimiste. În această etapă mai dificilă pot apărea conflicte cu persoanele apropiate, oricât de mult le-ai iubi, ești mai puțin dispusă să ierți greșelile, ești mai puțin tolerantă și ai mai puțină răbdare cu cei din jur. În situațiile extreme, în perioada critică a ciclului emoțional se pot manifesta sentimentele extreme de respingere și ură. Cunoscând perioada dificilă, este recomandat să preiei controlul asupra sentimentelor tale, să eviți momentele critice și certurile sau deciziile majore, pentru a nu lua o hotărâre cu consecințe grave pe viitor.

Iată cum calculezi bioritmul emoțional

Ritmul emoțional nu poate fi stabilit cu exactitate matematică, de aceea se iau în calcul fazele lunii și fazele ciclului menstrual.

Dacă ciclul tău menstrual începe cu câteva zile înainte sau după faza de Lună nouă se consideră că următoarele 14 zile reprezintă curba ascendentă a bioritmului emoțional, urmată de alte 14 zile în care curba descrește. Dacă ciclul menstrual începe aproximativ la jumătatea perioadei dintre Luna nouă și Luna plină, acesta coincide cu faza de descreștere a curbei, urmată de faza de creștere. Iar, dacă menstruația se declanșează în preajma Lunii pline, va începe un nou ciclu emoțional, iar curba va fi ascendentă pentru aproximativ 14 zile.

Curba emoțională în creștere: optimism, speranță, bucurie, energie, putere interioară, intuiție, empatie.

Curba emoțională în descreștere: oboseală, îngrijorare, suspiciune, pesimism, dezorientare, lipsa de încredere în sine.

credit foto: 123rf.com