Profesorul Morton Smith, de la Universitatea Columbia, susținea, în anul 1973, că a descoperit dovezi certe despre existența unei evanghelii mai lungi, scrise de Apostolul Marcu. El a publicat o scrisoare a părintelui Clement din Alexandria, datând din secolul al XVIII-lea, în care erau descrise mai multe pasaje din evanghelia necunoscută și care au ridicat mari semne de întrebare printre teologi. Părintele Clement susținea că Iisus ar fi înviat un tânăr din morți, pe timpul nopții, în prezența unui număr restrâns de ucenici, ca apoi să le împărtășească din misterele creștinismului departe de urechile altor curioși.

Clement_alexandrin

Părintele Clement, unul dintre întemeietorii Școlii creștine din Alexandria

Se pare că tânărul înviat de Mântuitor ar fi fost inițiat în Împărăția Domnului printr-un ritual misterios, iar sectele din timpul lui Iisus, care nu au înțeles cuvintele sale, au interpretat totul eronat. Ca atare, părintele Clement îl sfătuia pe destinatarul scrisorii să țină secretul despre evanghelia neștiută a lui Marcu și să nege existența ei, dacă este întrebat.

Evanghelia secretă, imposibil de găsit

Cum era de așteptat, descoperirea profesorului Smith, un erudit istoric al Universității Columbia, a fost imediat contestată. Scrisoarea cu pricina ar fi fost descoperită în arhivele mănăstirii Mar Saba din Bethleem, numai că niciun alt expert, în afară de profesorul american, nu a văzut-o. Se pare că Morton Smith ar fi ars o bună parte din documentele prețioase pe care le deținea înainte să moară, în anul 1991. Deși reputația lui impune respect, istoricii sunt de părere că Smith a fost înșelat de un fals bine realizat. Nu este exclus ca părintele Clement însuși să se fi înșelat sau să fi confundat numele unui Marcu necunoscut cu numele marelui apostol. Se știe că teologul convertit la creștinism avea în continuare o înclinație spre gnosticism și spre științele ezoterice, din cauza căreia a și fost înlăturat din rândul sfinților catolici, în jurul anului 1600. Cert este că, atât scrisoarea lui Clement, cât și manuscrisele lui Morton Smith au dispărut. Au mai rămas doar câteva fotocopii realizate de studenții săi, dar nicio dovadă concretă. Evanghelia secretă după Marcu va rămâne în continuare o mare enigmă.

sursa foto: Wikipedia.org