Apocalipsa după Petru, Evanghelia după Toma, epistolele pierdute ale corintenilor sau Evanghelia după Filip se numără printre așa numitele scrieri apocrife, care nu au fost acceptate în Biblie, deoarece se îndepărtează de la mesajul adevărat propovăduit de Iisus.

Unele dintre ele au fost descoperite în ultimul secol, în peșterile și locurile ascunse din Iordania și Israel, în apropiere de Marea Moartă.

Dar Evaghelia după Filip a fost descoperită în Egipt, într-o peșteră de lângă Nag Hammadi, în anul 1945.

A fost cu adevărat inspirată de învățăturile lui Filip?

Tânărul Filip, originar din Betsaida Galileii, a fost cel de al treilea apostol chemat să îl urmeze și să învețe din predicile lui Iisus. După Înălțarea Sa la ceruri, apostolul Filip se presupune că l-ar fi urmat mai întâi pe Apostolul Andrei către Sciția, în Dobrogea de azi, și apoi s-a îndreptat către Asia Mică, unde a și murit ca misionar martir.

Prin secolul al III-lea, încep să apară câteva pergamente care adună învățăturile lui Filip, dar nu există nicio dovadă că el ar fi fost cu adevărat autorul lor. Ideile care îi sunt atribuite sunt atât de departe de ceea ce știm azi despre credința creștină, încât este puțin probabil să fi fost propovăduite chiar de tânărul apostol.

Evanghelia după Filip

Interpretări și mistificări

Așa numita Evanghelia după Filip este mai degrabă un text cu diverse idei și învățături, cu interpretări din Geneză și cu explicații despre ritualurile obișnuite ale unui creștin. Textul se referă adesea la numele sacre, la numele lui Dumnezeu și al lui Iisus, pe care încearcă să le explice. Apoi face diferența dintre cele două Marii importante din viața lui Hristos – Fecioara Maria și Maria Magdalena, o notă care i-a făcut pe unii să creadă că cea din urmă ar fi fost considerată în epocă soția lui Iisus. De altfel, în acest text legământul dintre doi oameni căsătoriți este pe larg comentat și pare să fie o temă majoră.

Așa numita evanghelie mai vorbește despre lumea materială, care este doar o etapă pasageră din viața oamenilor și susține o serie de idei despre gnosticism. În câteva rânduri, Învățătorul este prezentat drept un erudit care a încercat să educe și să împărtășească din înțelepciunea lui oamenilor, și nu Fiul lui Dumnezeu, trimis pe pământ pentru a mântui păcatele oamenilor.

sursa foto: 123rf.com