SS City of Adelaide, cum se numea acest vas blestemat de soartă, avea în vremurile sale de glorie o ținută elegantă și misiunea lui era să transporte călătorii din Sydney, Melbourne și Honolulu.

Nava de pasageri a fost lansată la apă în 1863 și a fost folosită timp de 30 de ani în apele australiene. Dar proprietarii au transformat-o ulterior într-un vas pentru transportul cărbunelui. De aici au început și nenorocirile, iar frumoasa Adelaide și-a pierdut strălucirea.

Distrusă de incendii, nava primește a doua șansă

Cu o încărcătură periculoasă, acest vas blestemat ia foc în 1912 și arde timp de mai multe zile până când marinarii reușesc să stăpânească flăcările. Incediul distruge cea mai mare parte din vas și toate instalațiile principale.

În timpul celui de al doilea război mondial, nava este lovită de un avion de bombardament, în timpul unui exercițiu. Aeronava s-a prăbușit peste vas și patru piloți și-au pierdut atunci viața.

Iar încercările grele nu s-au terminat, pentru că un ciclon puternic a distrus o bună parte din vas în 1970. Cu toate acestea, scheletul de bază a rezistat și unul dintre oamenii de afaceri din Magnetic Island, locul în care se află și acum epava, a încercat să îi dea o altă misiune și să o folosească drept pavăză pentru digul din Picnic Bay. Dar nava a eșuat în Cockle Bay și nu a mai putut fi mișcată din loc. Tot acolo se află și acum, iar silueta ei elegantă se poate vedea când apele golfului se retrag.

Un vas blestemat, salvat de mangrove

Ceea ce nu reușesc oamenii, natura face întotdeauna mai bine, iar vasul Adelaide pare să primească o nouă viață. Mangrovele și-au prins rădăcini puternice în epava distrusă și o susțin la suprafață, astfel încât a devenit azi o adevărată atracție pentru scufundători și amatorii de povești stranii.

Mangrovele au crescut în ultimii 20 de ani și au luat forma vasului. Turiștii au venit tot mai mulți să o fotografieze, iar autoritățile australiene au declarat zona arie protejată, astfel că epava este ocolită de orice vas care ar putea să distrugă micul ecosistem construit de mangrove.

Adelaide este una dintre cele 20 de epave aflate în jurul insulei Magnetic din Austrialia, dar niciuna nu este atât de frumoasă ca ea! Și totul datorită naturii!

foto: Wikipedia/Shutterstock