Cu toții am vrea să găsim elixirul tinereții, să ne păstrăm frumusețea și energia ani de-a rândul! Am căutat tot felul de remedii tainice în magie sau în codul nostru genetic. Mii de ani de experiențe nu ne-au adus niciun rezultat până acum, dar căutările continuă și mai înverșunate.

Elixirul tinereții este un vis străvechi, despre care s-a scris încă din Antichitate. Marele istoric Herodot credea că există în Etiopia și că este un izvor magic ale cărui ape păstrează trupul tânăr pentru totdeauna. Alexandru cel Mare a mers pe urmele legendelor și a încercat să găsească fântâna miraculoasă, dar fără succes.

Hidromelul, elixirul tinereții moștenit de la zei

Rețeta acestei băuturi delicioase din miere se pierde în vremuri depărtate. Nu se cunoaște originea ei, cert este că popoarele antice recunoșteau calitățile excepționale ale mierii și pregăteau diverse poțiuni și creme cu ajutorul ei.

Hidromelul sau miedul, cum mai este cunoscut pe la noi, era considerat băutura zeilor, unul dintre cele mai vechi remedii pentru multe suferințe trupești, dar și pentru păstrarea tinereții. Conține miere și polen, lăsate la macerat în apă, și are un gust acrișor, tonic și revigorant.

Analizat cu mijloacele științifice de azi, s-a descoperit că este un adevărat ”izvor de sănătate”: conține 400 de substanțe nutritive, cea mai largă paletă de vitamine și minerale pe care o poate avea un preparat din ingrediente naturale.

Antioxidanții, un cuvânt la modă

Extractele naturale din plante, o soluție pentru tinerețea veșnică

Extractele naturale din plante, o soluție pentru tinerețea veșnică

Cercetătorii de azi știu că elixirul tinereții stă în substanțele de origine naturală, extrase de obicei din fructe și legume. Auzim adesea ce proprietăți benefice au extractul de ceai verde, coenzima Q 10, licopenul sau betacarotenul.

Un studiu recent arată că un compus natural, care se găsește în avocado, broccoli, varză și castravete, are ”efecte anti-îmbătrânire remarcabile”. Deocamdată a fost testat doar pe șoareci, dar cercetătorii americani speră că va putea funcționa și la oameni.

Din culisele științei: ”tinerețea e ascunsă în gene”

După numeroase încercări de a găsi elixirul tinereții, cercetările din domeniul geneticii ne arată că miracolul căutat se află chiar în ADN-ul nostru. Studiile sunt abia la început, dar au ajuns la concluzii uimitoare.

Cercetătorii americani au descifrat misterul vindecării rapide cu care este înzestrat organismul nostru în copilărie. Se știe că bebelușii și copiii de vârste mici sunt capabili să se vindece rapid în urma unor intervenții chirurgicale.

În primii ani de viață, organismul nostru are capacitatea de a reface foarte repede țesuturile afectate, iar gena care este responsabilă de acest lucru ne poate ajuta să ne menținem pielea suplă și aspectul tineresc până la vârste înaintate. Cercetările continuă și, poate, cândva în viitor, oamenii vor uita ce înseamnă să îmbătrânești!

sursa foto: 123rf.com