Înnegrirea dinților se practica în mai multe regiuni din Asia, nu doar în Japonia, iar obiceiul pare să fi apărut prin secolele al XII-lea sau al XIII-lea. Bineînțeles, dinții negri erau un apanaj al femeilor din clasele superioare și obiceiul se întâlnea peste tot în Asia de Sud-Est, nu doar în Japonia.

El a rezistat până la mijlocul secolului al XIX-lea, în ultima perioadă fiind mai mult practicat de gheișe pentru a păstra tradiția acestui ritual și pentru a onora tradițiile vechi.

Cum obțineau japonezele dinții negri?

Rădăcinile acestui obicei sunt puțin cunoscute. Poate că a apărut din nevoia de a fi altfel, de a se deosebi de femeile de rând sau pur și simplu pentru a masca imperfecțiunile și cariile dinților.

Se folosea un amestec straniu care se bea în mod regulat și care înnegrea treptat dinții. Pilitura de fier și extractul de șelac erau amestecate cu o băutură groasă din cuișoare, anason și scorțișoară pentru a fi mai ușor de înghițit. Rezultatele păreau să fie permanente, având în vedere că au fost descoperite schelete cu dinții negri în mormintele unor femei de vază.

Ritual bizar de frumusețe

Pentru japoneze sau pentru celelalte femei din Asia care au recurs la înnegrirea dinților, acest ritual le conferea un plus de frumusețe. Așa cum azi mergem la un specialist stomatolog să ne albească dinții, pe vremuri era mult mai simplu să îi înnegrești, iar acest ritual dădea farmec unui chip nobil.

Dinții negri erau, în multe familii nobile, obligatorii pentru tinerele care trebuiau să fie măritate. Erau un semn de maturizare, de sănătate și frumusețe, așa cum azi dantura albă perfectă este un ideal pentru europeni.

Dantura neagră, ochii marcați cu tuș negru și părul negru ca abanosul făceau dintr-o femeie japoneză o adevărată atracție pentru pețitori. Dinții negri făceau un contrast puternic cu buzele foarte roșii pe care le purtau japonezele și cu tenul lor acoperit cu o mască albă pe bază de făină de orez.

Obiceiul a dispărut spre sfârșitul secolului al XIX-lea, mai ales că dezvoltarea stomatologiei a făcut posibile îndreptarea imperfecțiunilor și tratarea eficientă a cariilor.

foto: Shutterstock