Blândă și iertătoare, cu pruncul în brațe sau rugându-se pentru noi toți, Maica Domnului este zugrăvită în felurite icoane și ipostaze, fiecare cu un mesaj profund și o semnificație aparte. Înainte de toate, Sfânta Maria este Fecioara Preacurată sau Axionita, pentru că ea a fost fecioară înainte de naștere și a rămas la fel neprihănită și după ce l-a adus pe lume pe Fiul Domnului. Iar pentru a sublinia puritatea și fecioria ei, iconografii au pictat trei stele, una pe frunte și câte una pe fiecare umăr al Fecioarei neîntinate. De altfel, cele trei stele sunt un semn distinctiv pentru icoanele ortodoxe ale Sfintei Marii. Năframa pe care o poartă pe cap este și ea simbol al neprihănirii și un element tradițional în iconografia ortodoxă, care respectă veșmintele tradiționale ale iudeilor din acea vreme. Culorile veștmintelor sunt de obicei roșu, albastru și auriu, culori care reprezintă slava și domnia, urcarea la ceruri și nemurirea.

Icoanele iubirii

Adesea, Maica Domnului este reprezentată cu pruncul în brațe, ținându-și obrazul lipit de capul Lui. Aceasta este icoana Maicii Domnului Eleusa sau Dulcea mângâiere, în care se arată adevărata dragoste pe care Dumnezeu o revarsă asupra supușilor Săi. Fecioara Maria reprezintă aici mijlocitoarea dintre om și Dumnezeu, iar prima icoană din istorie în care este înfățișată astfel a fost pictată de însuși Sfântul Evanghelist Luca. Tot el este cel care a pictat și icoana intitulată ”Călăuzitoarea” sau ”Îndrumătoarea”, în care Maria îl ține la piept pe copilul Iisus și arată cu mâna dreaptă către El, Cel care este calea spre mântuire și spre Dumnezeu.

Împărăteasa cerurilor

Așezată pe un tron regal, cu pruncul în brațe, Maica Domnului și copilul Iisus privesc drept înainte spre cei care Li se închină. Această icoană, frecvent răspândită în bisericile românești, este Maica Domnului Milostiva sau Panakranta în care Preacurata, alături de Iisus Hristos, veghează asupra destinelor oamenilor. La stânga și la dreapta lor, sunt înfățișați doi îngeri ocrotitori, simboluri ale puterii divine și ale slavei lui Dumnezeu. Tronul reprezintă gloria dumnezeiască pe care a primit-o Fecioara Maria la nașterea Fiului ei și totodată ilustrează o altă metaforă prin care Maria este denumită ”Împărăteasa cerurilor”. Bucuria Lumii, Crinul neatins, Pâinea vieții, Izvorul dătător de viață sau Doamna Îngerilor sunt alte câteva dintre denumirile și ipostazele în care Maica Domnului este înfățișată în iconografia ortodoxă. Dintre acestea, nu putea lipsi reprezentarea harului ei ceresc de vindecare și alinare a durerilor trupului.

Puterea Maicii Domnului Vindecătoarea

Icoana Maicii Domnului Pantanassa este recunoscută pentru puterea ei de a alunga suferințele cancerului. Această icoană, celebră în Cipru și în Rusia pentru vindecările miraculoase pe care le-a mijlocit, are două copii sfințite și în România, la biserica Rusă din București și la mănăstirea Oașa din județul Alba. Ele au fost dăruite credincioșilor români de către starețul mănăstirii Vatoped din Cipru, acolo unde se află icoana originală, realizată pe lemn.

sursa foto: 123rf.com