Încă de la primele pagini din Biblie, unde numele lui Abram s-a preschimbat în Abraham (tatăl celor mulți), numele a jucat un rol important în definirea personalității umane și a destinului fiecărui individ în parte. Este celebru cazul pictorului Salvador Dali care a primit numele fratelui său mai mare, mort la vârsta de numai 2 luni. Părinții i-au dat numele Salvador în speranța că vor ajuta sufletul micuțului dispărut prematur să trăiască prin fratele său. Pictorul a fost tot timpul comparat cu fratele său, din primele zile de viață, ceea ce l-a marcat profund. A fost de mic un spirit revoltat, care vedea și făcea toate lucrurile pe dos…”Vreau să demonstrez că nu sunt fratele mort, ci acela viu!” avea să declare Salvador mai târziu. Dar tocmai spiritul acesta de revoltă l-a ajutat să devină un geniu al picturii și să revoluționeze universul artelor. Interesant este și numele politicienei americane Hillary Clinton, botezată după Sir Edmund Hillary, primul alpinist care a cucerit Everestul. Cariera ei politică poate fi comparată cu ascensiunea plină de obstacole și riscuri a celebrului alpinist.

Nu stii cine a fost Salvador Dali? Ai timp 5 minute?

Numele, amprenta alegerilor de mai târziu

Sociologii americani au încercat să găsească o paralelă între numele pe care le purtăm și cariera pe care o alegem, numele companiei la care lucrăm sau chiar numele soților. Din cercetările lor se arată, spre exemplu, că numele Dennis este destul de răspândit printre dentiști (dentist în eng.), poate din cauza faptului că cele două cuvinte se pronunță aproape la fel. În mii de cazuri, s-a observat că soții au nume aproape similare, ceea ce ne face să credem că numele a avut și el un rol în ”dragostea la prima vedere”. Interesant este și un studiu din America Latină, în care se precizează că fetele cu numele Maria se căsătoresc mai târziu decât altele, poate din cauza faptului că numele lor este asociat cu Fecioara Maria. În concepția sociologilor japonezi, numele scurte, melodioase și simple par să fie destinate indivizilor norocoși și puternici, în timp ce numele mai lungi, exotice sau greu de pronunțat sunt asociate cu personalitățile dificile, oscilante și ascunse.

Iată cum îți poți analiza singură numele, în funcție de semnificația literelor

Pronunță tare și răspicat numele de botez și notează literele care se repetă sau literele pe care cade accentul. Acestea sunt cele mai importante sunete din numele tău, iar ele te vor ajuta să înțelegi semnficația lui ascunsă. Literele aflate în imediata lor vecinătate conturează tabloul personalității, iar litera finală semnifică latura ta mai puțin cunoscută de ceilalți.

Literele acțiunii: A, C, D, G, R, S, T, V

Realism, luciditate, spirit analitic și practic, obiectivitate, simțul măsurii și inteligență ascuțită.

Literele emoțiilor: E, I, L, O, Ș, U, Z

Dispoziție schimbătoare, emotivitate, sensibilitate, instabilitate emoțională, potențial creator.

Literele intuiției: B, H, J, M, Ț, W

Intuiție ieșită din comun, inteligență deosebită bazată pe presentiment, receptivi la factorii iraționali precum senzațiile și emoțiile.

Literele pasivității: F, N, K, P, X, Y

Spirite ordonate, prevăzătoare, muncitoare și calculate; se bazează pe planuri și proiecte, imprevizibilul le dă viața peste cap și suferă dacă nu dețin controlul.

sursa foto: Flickr.com