Deschide larg ferestrele şi uşile casei la miezul nopţii de Revelion! Lasă vechiul an să plece, cu toate grijile şi pagubele după el, şi întâmpină spiritul noului an cu veselie şi o cupă de şampanie.     

Noaptea dintre ani a fost dintotdeauna înconjurată de mister şi vrajă. Încă din Evul Mediu, se păstrează ritualuri magice şi superstiţii care vorbesc despre credinţa oamenilor în fenomene supranaturale şi forţe divine răzbunătoare. Legende şi credinţe din diverse regiuni ale globului spun că, la trecerea dintre ani, se deschid porţile unui alt tărâm de unde năvălesc duhuri rele, demoni şi năluci care ameninţă oamenii. Fiecare popor are superstiţii şi obiceiuri specifice menite să înlăture spiritele rele şi să atragă, în schimb, bunăstarea şi prosperitatea noului an. Sărbătoarea de anul nou, aşa cum o cunoaştem azi, este relativ recentă. Ea a fost introdusă în Europa şi s-a răspândit în toată lumea creştină începând cu anul 1691, după ce a fost corectat calendarul gregorian. În timpurile străvechi, însă, noul an era legat de fenomene astrale sau de începutul unui nou anotimp. Egiptenii antici, fenicienii şi persanii sărbătoreau noul an la echinoxul de toamnă, iar grecii din vechea Eladă petreceau de “Revelion” la solstiţiul de iarnă. Abia în anul 153 î.H., împăratul Numa Pontilius a ales pentru prima dată ziua de 1 ianuarie pentru a marca începutul unui nou an, după ce a adoptat calendarul cu 12 luni.

Tradiții pentru noaptea magică

Indiferent de calendar sau religie, indiferent de credinţa lor, vechile popoare sărbătoreau cu mare fast şi cu ritualuri specifice trecerea într-un an nou. Foloseau magia focului să “ardă” necazurile vechiului an, iar obiceiul acesta îl păstrăm și noi când aprindem artificiile și lumânările festive. Se rosteau incantaţii pentru a atrage spiritele bune ale noului an şi se făceau vrăji pentru a îndepărta forţele malefice care coborau printre pământeni în noaptea dintre ani. Miezul nopţii era, totodată, şi prilejul cel mai bun pentru a consulta viitorul. Şamanii și vracii de altă dată pregăteau un ritual anume prin care comunicau cu forţele supranaturale care determinau destinul comunităţii. Și în zilele noastre citim viitorul în foile de ceapă, în noaptea de Anul Nou. Femeile presară sare pe 12 foi, câte una pentru fiecare lună a anului, şi aşteaptă să vadă câtă apă se adună în fiecare. Astfel, se poate vedea care lună va fi mai bogată și mai darnică. Frumusețea obiceiurilor vechi a păstrat până în zilele noastre magia nopţii dintre ani.

credit foto: 123rf.com