De ce unii oameni pot dormi atât de puțin timp fără să le fie afectate imunitatea, energia și capacitățile cognitive? Răspunsul pare să fie scris direct în ADN-ul lor.

Un studiu realizat pe o durată de 14 ani de către cercetătorii de la Universitatea din California susține azi că un adult sănătos nu are nevoie mai mult de 5 – 6 ore de somn profund pe noapte.

Pare un timp atât de scurt, când vii obosit de la serviciu și nu vrei decât să adormi și să te odihnești, fără să te mai deranjeze nimeni!

Dar cercetătorii americani susțin că 5 ore ar fi suficiente, iar 6 ore chiar mai mult decât suficiente.

Cine doarme mai puțin este mai sănătos

În cei 14 ani de studiu, echipa prof. Daniel Kripke a monitorizat obiceiurile de somn și odihnă a 450 de femei care s-au înscris voluntar la acest studiu. Toate voluntarele aveau o vârstă cuprinsă între 51 și 80 de ani. Pe lângă orele de somn și calitatea somnului, cercetătorii au făcut și o analiză riguroasă a activității cardiace a acestor femei.

Surprinzător a fost că cele care au trăit mai mult și au avut mai rar probleme cardiace au fost femeile care dormeau între 5 și 6 ore pe noapte. Celelalte voluntare care dormeau mai mult, spre exemplu 8 ore, sau mai puțin, spre exemplu 3 sau 4 ore pe noapte, aveau probleme de sănătate și au avut o rată de supraviețuire mai mică.

Straniul caz al dr. Fu

Unii oameni pot dormi puțin și se simt odihniți. Pur și simplu nu au nevoie de prea multe ore de odihnă, așa cum este cazul unei familii studiate de dr. Ying-Hui Fu. Inițial, la studiile despre somn realizat de dr. Fu, a participat o femeie din această familie stranie, originară din California.

Femeia susținea că poate să doarmă și 3 ore pe noapte și este suficient. Oricât de târziu s-ar fi culcat, ea se trezea la primele ore ale dimineții, fără să se simtă obosită.

Și alți membrii ai familiei sale aveau aceeași ”problemă”. Dorm foarte puțin în comparație cu alți oameni. Dr. Fu a analizat cu atenție obiceiurile acestei familii de californieni și a efectuat câteva teste genetice. S-a demonstrat că toate rudele ei care dormeau foarte puțin aveau o mutație a genei DEC2. Reproducând mutația respectivă la șoarecii de laborator, nevoia acestora de somn s-a diminuat considerabil, fără să le fie afectată energia, pofta de mâncare și activitățile obișnuite.

Cum ar fi să câștigi 2 luni în plus pe an!

Familia studiată de dr. Fu pare să fie privilegiată, pentru că niciunul dintre membrii ei nu se plânge din lipsa somnului. Din contră, femeia în cauză a reușit să termine colegiul doar în doi ani și jumătate și, în general, beneficiază de mult mai mult timp pentru tot ceea ce vrea să realizeze, față de persoanele obișnuite.

Dacă am avea toți capacitatea acestei tinere de a sta treji, am câștiga 60 de zile în plus pe an, adică două luni, ceea ce reprezintă o perioadă îndelungată în care am putea face mult mai multe. Datorită cercetătorilor unor specialiști precum dr. Fu este posibil ca generațiile viitoare să beneficieze de tratamente speciale care alungă somnul. Mulți oameni pot dormi mai puțin atunci când vor avea nevoie!

sursa foto: 123rf.com

Iată și câteva curiozitati despre somn. Știați că în medie, omul visează 6 ani în timpul vieții?