Cercetătorii de la Brown University au fost curioși să studieze acest fenomen și să descopere care sunt cauzele lui. Indiferent de vârstă, de ocupație, de gradul de oboseală sau de stilul lor de viață, peste 90% dintre oameni se plâng că nu ai cum să dormi bine într-un pat străin.

Cel puțin în prima noapte petrecută în altă casă, în altă cameră și în alt pat poate fi stresantă fără să ne dăm seama. Chiar și persoanele tinere, chiar și adolescenții fără probleme de somn se confruntă cu acest fenomen.

O stare de alertă misterioasă

”Este un stadiu ciudat de veghe”, menționează Yuka Sasaki de la Universitatea Brown, asemănător cu starea de veghe pe care multe animale o au atunci când se odihnesc. Balenele, delfinii și multe păsări pot dormi păstrându-și jumătate de creier în alertă, să simtă imediat orice pericol.

Este posibil ca și noi, aflați pe un teritoriu străin, într-un pat cu care nu suntem obișnuiți, să rămânem în alertă în subconștient și să nu reușim să dormim profund, dacă nu suntem în patul nostru de acasă.

Astfel, putem simți imediat mirosuri stranii, mișcările din casă, putem auzi zgomotole care ar putea reprezenta un pericol.

Ce parte a creierului rămâne trează!

Conform studiului realizat de Yuka Sasaki, cei 11 voluntari care au dormit nouă nopți în laboratorul ei, s-au confruntat cu probleme mai grave de somn în prima noapte. Au avut insomnii, s-au trezit mai des, au fost destul de agitați în patul amenajat în laborator. Iar partea de creier care a rămas cea mai activă a fost partea stângă, menționează studiul ale cărui rezultate au fost publicate în The Guardian.

Partea stângă se știe că este responsabilă cu logica și rațiunea, ea coordonează simțurile de bază și administrează judecata logică. Partea stângă a creierului primește semnalele din afară și le decodează, stabilind ce reprezintă sau nu un pericol pentru noi, mai ales în timpul nopții când trebuie să dormi bine, dar nu reușești.