Numărul malefic, asociat cu Diavolul și începutul Apocalipsei pe pământ, ar putea, în cele din urmă, să fie doar un șir banal de cifre. Ba chiar unul greșit tradus și înțeles de-a lungul timpului. Deoarece, în Noul Testament, apare uneori scris 616. De unde vine confuzia? Ca multe alte texte biblice, și textul Apocalipsei a fost redactat la începuturi în limba greacă veche sau în ebraică, în care numerele erau scrise cu ajutorul literelor. Fraza în care apare numărul 666 a fost tradusă ulterior în următoarea formă: ,,Lăsaţi-l pe cel care înţelege să identifice semnificaţia numărului fiarei, căci el este, de fapt, numărul unui om. Numărul lui este 666”. Era o ghicitoare, iar cel care știa să transforme numerele în litere, ajungea la numele real al fiarei. Experții de la Numberphile, profesori din cadrul Institutului de Cercetări în Științele Matematice, au exprimat numărul în litere ebraice și au obținut numele lui ”Neron Kesar”, unul dintre cei mai sângeroși și opresivi împărați ai Romei, temut de evrei și de toți supușii imperiului de la acea vreme.

666 in ebraica

Se pare că 666 era folosit drept cod pentru odiosul Nero, dictatorul nebun care era ”sursa tuturor nenorocirilor”. Ulterior, numărul a fost asociat cu orice ființă capabilă de cele mai mari atrocități și cu Fiara sau Diavolul care va aduce sfârșitul lumii. Există, însă, și alte traduceri vechi ale Bibliei, analizate de experții de la Oxford, în care este menționat numărul Fiarei drept 616. Un astfel de document este Codex Ephremi Rescriptus, o traducere în greaca veche a Bibliei, datând din secolul al V-lea și destul de deteriorată. Cercetătorii cred că este doar o copie greșită, dar nu au ajuns la concluzie clară. Care era de faptul numărul Bestiei: 666 sau 616? În cultura urbană și în filmele mai noi despre Apocalipsă, 666 a câștigat teren și a căpătat valoare de simbol fiind asociat indubitabil cu Diavolul.

Numărul 666, asociat cu Răul suprem

În Biblie, 666 este menționat și în alte locuri în afara capitolelor care anunță Apocalipsa. Stă scris că Împăratul Solomon colecta în fiecare an de la supușii săi 666 de talanți de aur, iar numărul evreilor care s-au întors la Ierusalim după exilul babilonian a fost și el 666. Se pare că numărul 666 i-a fascinat pe iubitorii matematicii din cele mai vechi timpuri. El este suma primelor 36 de numere, suma pătratelor primelor 7 numere prime și totodată un număr triunghiular. Pentru matematicienii de azi, el nu are proprietăți speciale, dar pentru erudiții secolelor trecute, cifrele aveau ceva magic. Șase era mai mic cu o unitate decât 7, care era numărul lui Dumnezeu, numărul complet și perfect. Ca atare, 6 reprezintă ceva incomplet și greșit, lipsit de esența Binelui și a divinității. 666 mai poate simboliza și cele trei dimensiuni ale lumii noastre: religia falsă, politica și interesele omului.

sursa foto: 123rf.com

 

Citește și 13 numere mai rele decât 13