Cine nu știe că marțea se adună trei ceasuri rele! Dar care sunt acestea și ce alte semnificații mai are ziua de marți aflăm făcând o legătură între credințele vechi și învățăturile creștine.

Botezată după zeul Marte

Ziua de marți este o zi plină de energie, dedicată activităților grele și proiectelor care presupun un efort susținut. Fiind patronată de Marte, zeul războiului și al acțiunii, marțea este o zi potrivită pentru acțiuni îndrăznețe, pentru schimbări mari și pentru investiții.

Este totodată o zi puternică pentru tot ceea ce ține de activitățile tipic masculine și de sport. Marte este zeul acțiunii, astfel că multe proiecte noi care încep marțea au mai multe șanse de succes.

Marte este patronul proiectelor și al afacerilor

Ceea ce se discută lunea, este bine să fie parafat marțea, astfel încât afacerea să meargă bine toată săptămâna. În Roma Antică, multe afaceri erau discutate în ziua de marți și se făceau plățile importante.

Totodată, în zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne va ajuta să trecem peste greutăți.

Cu toate acestea, exista credința că marțea există trei ceasuri rele, spre seară, patronate de Marte, care punea la grea încercare pe cei care nu știau să își apere bunurile, banii și casa sau familia.

Ce schimbare aduce credința creștină

Odată cu trecerea la creștinism, ziua de marți își schimbă semnificația și devine dintr-o zi bună și norocoasă, o zi aducătoare de ghinion. Acest lucru este legat de pomenirea unuia dintre cei mai cinstiți sfinți din calendarul nostru bisericesc, Sf. Ioan Botezătorul.

Tradiția creștină spune că marțea este ziua în care se pomenesc proorocii și îndeosebi Sf. Ioan Botezătorul, cel care, după cum se arată în Biblie, ne ferește de ceasul rău, de răufăcători și de ispita celui viclean.

Cu timpul, marțea a căpătat conotații negative, și țăranii nu semănau niciodată în această zi, ca să nu își strice recoltele. Era și o vorbă: ”marțea nu-i de spor, nici de ajutor!” Ba chiar era personificată în bărbat această zi și i se spunea Marțolea, un om rău, care nu făcea decât stricăciuni.

Ziua de marți și biserica Arbore din Bucovina

Într-o cronică foarte veche, găsită în podul acestei biserici, este scrisă o zi de marți cumplită în care Ștefăniță Vodă l-ar fi ucis mișelește, seara, pe viteazul Luca Arbore, unul dintre oamenii de bază ai domnitorului Ștefan cel Mare.

Isprava lui a fost de îndată cunoscută de tot poporul și de atunci s-a întărit credința conform căreia marțea chiar sunt trei ceasuri rele, la vreme de seară, când te paște ghinionul.

foto: 123rf.com