Obiceiul de a arunca bani în fântânile cu istorie a rămas unul dintre cele mai îndrăgite în Europa. Din cele mai vechi timpuri, izvoarele cu apă curată au fost considerate daruri magice din partea zeilor. Nu erau ușor de găsit și nici nu se puteau capta izvoarele din adâncuri. Astfel că apele bune care ajungeau la suprafațau reprezentau o adevărată comoară, înzestrare adesea cu puteri tămăduitoare și miraculoase. Drept recunoștință, cei care beau din acele ape și se simțeau mai bine lăsau un ban de argint la gura izvorului.

Banii trebuie însoțiți de o dorință

Monedele erau întotdeauna însoțite și de o rugăciune către zei, fie pentru sănătate, pentru dragoste sau pentru un răspuns la grijile care le apăsau sufletul.

Una dintre cele mai puternice fântâni, care putea împlini dorințele inimii, se afla în Evul Mediu în Nortumberland, Anglia. Arheologii au descoperit aici peste 16.000 de monede din diverse zone ale fostului Imperiu Roman, semn că oamenii veneau aici special să se roage și să aducă ofrande. Fântâna era închinată zeiței celte Coventina, cea care ocrotea toate apele curgătoare și marea.

De ce se aruncau bani în fântânile vechi

Și în acele vremuri, ca și azi, oamenii lăsau bani mărunți, cu o valoare mică, dar cu o încărcătură simbolică foarte mare. Ofranda lor nu avea valoare pe pământ, dar însoțea rugăciunea care avea o valoare mult mai mare pentru zei.

La fel ca și azi, monedele din fântâni nu se furau, poate doar într-o foarte mică măsură. Oamenii respectau dorințele celorlalți și lăsau monedele neatinse. Mulți se temeau și de răzbunarea zeilor, iar cei care îndrăzneau să le culeagă din fântânile unde puteau ajunge, o făceau mai degrabă de foame sau pentru copiii lor.

O formă de caritate

E bine să arunci bani în fântânile faimoase, care sunt considerate și azi miraculoase. Nu doar pentru că dorințele tale puternice se pot împlini, ci și pentru că este o formă de caritate. Spre exemplu, din celebra Fontana di Trevi din Roma se adună cel puțin 2.000 de euro zilnic, iar banii sunt donați fundației Caritas pentru copiii și bătrânii nevoiași. Poliția locală păzește zi și noapte fântâna pentru a preveni furtul monedelor și pentru a menține pacea când zeci de mii de turiști se perindă prin fața ei.

Legendele locale spun că, cine aruncă un ban în Fontana di Trevi va fi sănătos, va avea viață lungă și se va întoarce iar la Roma. Mulți tineri speră să găsească și iubirea vieții lor în vacanță prin Italia, dacă oferă izvoarelor celebre de la Trevi un bănuț în care își pun toate speranțele.

sursa foto: Shutterstock