Adam și Eva au încălcat cea mai mare poruncă a lui Dumnezeu și au mâncat din fructul interzis. În iconografia medievală, fructul respectiv a fost reprezentat printr-un măr, fiind unul dintre cele mai îndrăgite și accesibile fructe din spațiul creștin. Pomul în sine se afla chiar în mijlocul grădinii Edenului, Dumnezeu însuși punându-l în calea primilor oameni să le încerce credința și tăria.

Dar Eva a fost mai slabă și a cedat vicleniei șarpelui. Ea a avut nesăbuința, ar spune unii, sau curiozitatea, ar spune alții, de a gusta din fructul oprit pentru că este omenesc să ne dorim tocmai ceea ce este interzis. Și Eva a primit darul de a distinge dintre bine și rău și de a cunoaște lumea așa cum nu ar fi văzut-o niciodată, dacă nu mușca din măr. Apoi l-a ispitit și pe Adam, pentru că revelația pe care a avut-o femeia nu putea fi ținută doar pentru sine.

Nemurirea, singurul dar pe care Adam și Eva nu-l puteau primi

Însă nu dezvăluirea binelui și a răului i-a alungat pe Adam și Eva din Rai, ci faptul că au nesocotit cuvântul Creatorului lor. Primii oameni s-au dovedit nesupuși, iar Dumnezeu i-a alungat din cea mai bună lume posibilă drept pedeapsă eternă, să se chinuiască pe pământ până când își răscumpără păcatul originar.

Gestul lor de nesupunere, însă, ascunde cu totul altceva. Există interpretări ale acestui episod din Biblie care susțin că cei doi, având darul cunoașterii, ar fi încercat să ajungă și la pomul vieții, care le-ar fi dăruit nemurirea. Adam și Eva nu putea deveni nemuritori, pentru că ar fi devenit egalii Creatorului lor.

Sf. Ioan Damaschin a explicat în scrierile sale că pomul vieții era destinat doar celor care erau vrednici de viața veșnică, în Grădina Raiului. Dar primii oameni nu s-au dovedit vrednici de un asemenea dar. Dumnezeu s-a văzut nevoit să îi alunge și să închidă porțile Raiului până când fiecare om avea să își răscumpere păcate și să merite să se întoarcă în împărăția lui, unde domnește binele suprem.

Identitatea mărului este îndoielnică

În cartea Genezei nu se precizează sub nicio formă ce fel de pomi erau Pomul Vieții și Pomul Cunoașterii. Se spune doar că și ei au răsărit din pământ ca toți ceilalți pomi și copaci din jur. Dar vechile scrieri ebraice oferă câteva indicii care susțin că ar fi vorba de fapt de vița de vie.

În vremurile vechi, vița de vie era considerată pom și era cultivată pe suporturi înalte. Unii termeni din ebraica veche pot fi traduși drept pomul de viță de vie, iar alte scrieri spun că Noe ar fi plantat vie din crenguțele aduse de Potop de la poarta Raiului.

Cu siguranță, Eva nu a mușcat dintr-un măr, așa cum știm că arată fructul azi. Merele sălbatice sunt mici, verzi, acre și deloc atrăgătoare. Dar strugurii puteau fi mult mai tentanți. Există și o veche interpretare grecească conform căreia fructul cunoașterii ar fi fost o piersică. Pentru greci, piersicile sunt fructele iubirii, ale vieții și ale maternității.

Cum arăta de fapt șarpele

Orice preot ți-ar spune azi că Diavolul a luat forma șarpelui să se apropie de Eva și să o împingă spre marele păcat. Ar fi reușit o reptilă cu pielea rece să se apropie de femeie și să o convingă să își încalce cuvântul? Unii ar spune că nu.

După ce păcatul a fost săvârșit și Dumnezeu i-a pedepsit pe oameni, el s-a întors către șarpe și l-a blestemat să se târască pe pântece și să mănânce țărână câte zile o mai avea seminția lui pe pământ.

Un astfel de blestem, pentru a fi cu adevărat dramatic și cutremurător, putea fi înțeles numai dacă șarpele arăta cu totul altfel. Poate că avea aripi, iar Dumnezeu l-a blestema să se târască sub pământ.

Poate că era un animal fantastic de o frumusețe rară, care s-a apropiat ușor de Eva și nu a avut nevoie de prea mult timp să o convingă. Și ce vină avea de fapt șarpele că Diavolul s-a folosit de înfățișarea lui și i-a păcălit pe Adam și Eva?

Toate acestea sunt detalii misterioase și controversate din cel mai cunoscut episod al Genezei. Mărul, șarpele, pomul vieții sau pomul cunoașterii sunt doar simboluri și trebuie interpretate ca atare, dar mesajul esențial rămâne păcatul originar pe care protopărinții l-au săvârșit în pofida voinței divine.

sursa foto: Shutterstock