De-a lungul veacurilor, rabini și preoți creștini au încercat să explice în fel și chip de ce femeia a fost creată din coasta lui Adam. Chiar avea nevoie Dumnezeu de o anumită parte anatomică pentru a crea o nouă ființă, a rămas bărbatul fără o coastă sau avea aceasta un alt rol pentru marele Creator decât știm noi azi?

Unii teologi susțin că Dumnezeu nu a vrut să o creeze pe Eva din cap, spre exemplu, ca să nu fie semeață, nu a vrut să o creeze din inimă, ca să nu fie geloasă sau din ochi, ca să nu fie prea mândră. Dar Adam era o ființă pură, fără păcate, la momentul creației sale, ca atare nu putea transmite defectele omului de rând femeii, indiferent ce parte din el ar fi folosit Creatorul.

Coasta lui Adam, latură a ființei umane

Preoții explică adesea enoriașilor că termenul de ”coastă” trebuie interpretat în sens mult mai profund, în sens biblic. Coasta era latura lui Adam, deci Dumnezeu a creat-o pe Eva din latura bărbatului, ca o parte integrantă a sa.

Cu toate acestea, femeia nu este inferioară, ci este o parte care îl întregește și care nu putea lipsi din creația divină. În multe texte religioase, creația bărbatului și a femeii este interpretată ca două laturi ale aceluiași întreg.

O greșeală de traducere nefericită

Studiul limbilor vechi și mai ales studiul textelor ebraice despre Vechiul Testament a dezvăluit multe greșeli de traducere care s-au făcut în Evul Mediu și care s-au păstrat de-a lungul timpului.

Conform lingviștilor de azi, termenul ”tsela” care a fost tradus drept ”coastă”, înseamnă atât ”latură”, dar mai degrabă reflexie. Ca atare, Dumnezeu a făcut-o pe Eva ca o reflexie a lui Adam, după chipul și înfățișarea lui, să îi fie sprijin în viață.

Termenul reflexie este mult mai indicat pentru a explica strania creație a Evei, care nu este doar o parte din bărbat, ci ființa care îi seamănă și îl întregește ca om.

sursa foto: 123rf.com