Numeroase studii efectuate asupra acestor mamifere extraordinare, inteligența delfinilor este clasată imediat după cea umană. Dintre speciile de delfini, afalinul este cel mai curios și dornic să învețe, de aceea el comunică mai ușor cu oamenii și poate fi dresat să participe la misiuni complexe de salvare.

Delfinii trăiesc în societăți complexe bazate pe trei tipuri de relații

Sunt uimitoare modurile în care se formează grupurile de delfini. Masculii sunt centrul unui grup și relațiile de prietenie încep de la 2 sau 3 masculi care își păzesc femelele pe care le curtează. Apoi grupurile mici se unesc cu unele mai mari și formează familii extinse pentru creșterea puilor. Aceste grupuri mai mari pot fura femelele altor grupuri. Iar structura cea mai mare o constituie armata de apărare în situațiile necesare, când mai multe grupuri mari au aceiași dușmani.

Interacționează voit cu oamenii

Delfinii nu au nevoie de mici tratații delicioase pentru a se juca cu cercetătorii sau înotătorii din preajma lor. De multe ori, se joacă singuri cu obiectele pe care le oferă oamenii, îi ajută dacă îi văd în pericol să se înece și îi împing către mal. Mulți delfini vin de bună voie în preajma bărcilor tocmai pentru a interacționa cu oamenii. Cu toate acestea, pot fi și agresivi, pot ataca oamenii sau le pot răsturna bărcile, când se simt amenințați sau când sunt în perioadele de împerechere.

Inteligența delfinilor ne arată cât pot fi de creativi

De multe ori, delfinii care participă la diverse studii sau care sunt dresați în delfinarii vin cu jocuri și scheme concepute de ei care îi uimesc pe antrenori. Iar înainte de a face o schemă nouă, sunt auziți cum șuieră și fluieră între ei ca și cum ar comunica și ar pune la cale planul să îi uimească pe oameni.

Mulți delfini au învățat să folosească în avantajul lor anumite lucruri pe care le găsesc pe fundul mării. Spre exemplu, țin câte un burete conic de mare în bot în timp ce caută hrana pe fundul apei, să nu se rănească de la colții stâncilor. Sau contruiesc din mâl cercuri largi unde își țin puii și fac școală cu ei, învățându-i anumite mecanisme de apărare.

Delfinii respiră conștient și dorm doar pe jumătate

Spre deosebire de toate celelalte viețuitoare de uscat care respirăm inconștient, delfinii fac acest lucru conștient, când se ridică la suprafața apei. Din nefericire, astfel a reușit să se sinucidă unul dintre delfinii care a jucat în serialul Flipper. A refuzat pur și simplu să mai respire și a preferat să moară.

Pe de altă parte, delfinii nu dorm profund niciodată, pentru că altfel s-ar îneca. Când jumătatea dreaptă a creierului intră în pauză, ochiul drept este în alertă și supraveghează împrejurimile, iar cel stâng stă închis. Apoi, când intră în pauză jumătatea stângă, ochiul stâng se deschide și rămâne alert. Este un proces care poate dura aproximativ patru ore și numai în prezența altor tovarăși care sunt și ei atenți la ceea ce se petrece în jur, să nu fie atacați de rechini, de balene sau de alți delfini mai agresivi.

Delfinii au propriul limbaj, iar noi încercăm să îl descifrăm

Sunetele fluierate și șuierate pe care le emit delfinii sunt foarte complexe și în mod sigur ei au un limbaj al lor, pe care cercetătorii l-au botezat delfineza. Încet, încet, încep să se facă progrese și au fost depistate anumite sunete legate de om și de obiectele din jurul lor, dar și de legătura dintre mamă și puii ei. Cert este că delfinii primesc la naștere câte un nume pe care îl știu toți cei din grup și îl folosesc când îl strigă.

Pe de altă parte, s-a demonstrat că delfinii folosesc sunetele să picteze imagini și instrucțiuni cu ajutor lor. Acest lucru este posibil datorită ecolocației, o tehnică specială care ține de inteligența delfinilor și care este mult mai dezvoltată la aceste mamifere decât la alte specii marine.

Au un creier mult mai dotat decât al nostru

Sigur că inteligența delfinilor nu stă doar în mărimea creierului lor, care are o greutate medie de 1,8 kilograme. Uimitor este faptul că neocortexul delfinilor are aproape de două ori mai mulți neuroni decât cel uman. Spre exemplu, delfinii balenă cu înotătoare lungi au aproximativ 37 de miliarde de neuroni în neocortex, în timp ce omul are aproximativ 16 miliarde.

Cu siguranță, un creier atât de evoluat are un scop, doar că noi nu suntem încă în stare să comunicăm și să îi înțelegem.

sursa foto: 123rf.com