Michelangelo s-a îmbolnăvit irecuperabil în timpul lucrărilor

Marele pictor stătea în picioare, pe o schelă de lemn, pictând cu capul dat pe spate. De la vopseaua care i se scurgea uneori pe față a făcut o infecție la ureche care l-a chinuit mulți ani de zile. Și de la poziția incredibil de incomodă în care lucra, a făcut scolioză și a căpătat dureri de spate și de articulații cu care s-a luptat tot restul vieții.

”Mărul” Evei era mai degrabă o smochină

În zilele noastre, mai toți experții car au studiat Vechiul Testament sunt de acord că Adam și Eva nu aveau cum să mănânce dintr-un măr dolofan și roșu, cum apare adesea în picturi și icoane. Astfel de fructe nici nu existau în vremurile biblice. Este mult mai probabil ca Eva să fi gustat dintr-o smochină, roșie și dulce, știut faptul că smochinii sunt supraviețuitorii unor ere foarte vechi, poate dinaintea apariției rase umane. Surprinzător este că la vremea sa Michelangelo a intuit acest lucru și a pictat în scena Izgonirii din Rai un smochin, în loc să picteze un măr.

Capela Sixtină, pictată de mai mulți ucenici

Multă vreme s-a crezut că Michelangelo ar fi lucrat singur la frescele impresionante din Capela Sixtină. Dar lucrările de restaurare au scos la iveală faptul că a mai fost ajutat de cel puțin trei ucenici care au lucrat după schițele lui și care, probabil, erau folosiți pentru ornamentele și elementele mai puțin importante sau pentru tușele de culoare inițiale.

Figura lui Iisus nu apare nicăieri pe tavan

Poate că unii dintre vizitatorii Capelei observă că figura lui Iisus Hristos nu apare deloc printre personajele de pe tavan. Iar acest lucru se explică prin faptul că acolo Buonarroti a reprezentat doar scene din Vechiul Testament, unde Iisus era menționat doar ca un viitor Mesia. Iisus este pictat pe peretele altarului și, surprinzător, nu poartă barbă, așa cum suntem obișnuiți din iconografia creștină.

Reprezentarea lui Dumnezeu, cel mai mare mister

Poate că cea mai controversată și misterioasă scenă din Capela Sixtină este aceea în care apare Dumnezeu. Michelangelo l-a pictat pentru prima dată în istorie pe Dumnezeu în mișcare, cu întreaga Sa ținută și l-a pictat îmbrăcat, spre deosebire de alte personaje care sunt dezbrăcate.

Ciudată este forma pelerinei sale care seamănă cu creierul uman, dar și mai ciudat este faptul că, printre îngerii din jurul Lui, în partea Sa stângă se află o femeie, nu un îngeraș inocent și bucălat. Dumnezeu îi întinde mâna lui Adam, dar la stânga lui, sub protecția Sa directă pare să se afle Eva. Bineînțeles, scena poate avea mii de interpretări. Rămâne la latitudinea fiecăruia să o studieze cu atenție și să o înțeleagă așa cum dorește.

Descoperă cele mai interesante curiozitati despre lumea in care traim

Vezi şi care sunt cele 7 arte frumoase și cum au apărut ele!