• Umbrelele au fost inventate în China anilor 20, pe când împărații și nobilii erau purtați cu lectica în spațiile publice. Era nevoie de un paravan care să îi ferească de soare și de ploaie, dar și de privirile prea curioase ale muritorilor de rând. Primele umbrele, realizate din mătase, au fost atât de atrăgătoare și ingenioase, că au fost imediat exportate în Japonia, apoi în Orient și în Europa pe Drumul Mătăsii. Obiceiul de a purta umbrelă a fost reprimat în Evul Mediu, dar a înflorit din nou în epoca Renașterii.
  • Multă vreme, în Europa, umbrela a fost asociată cu femeile și cu tocurile înalte, dar și cu poziția socială privilegiată. Pentru cavaleri, era o rușine să se adăpostească sub umbrele, oricât de puternică era ploaia. Abia de la mijlocul secolului al XVIII-lea, bărbații au început să le folosească mai des.

umbrella_3

  • Dacă ai ocazia să vezi câteva dintre picturile vechi în care apar umbrele, vei observa că aspectul lor nu s-a schimbat de când au fost inventate. Abia pe la începutul anilor 1800 a fost introdus mecanismul cu buton care te ajută să deschizi și să închizi umbrela automat. Iar, în 1928, Hans Haupt, care fusese rănit în război, a adăugat umbrelei un mâner solid, ca de baston, pentru a se sprijini de ea în mers.
  • Umbrelele sunt obiecte atât de banale și atât de utilizate, încât cu greu le poți reinventa. Cu toate acestea, au fost încercări! S-au creat umbrela cu lesă pentru animale, umbrela cu ventilator sau umbrela zburătoare… cu toate acestea, nici una dintre sutele de invenții trăsnite legate de umbrele nu a captat atenția publicului larg. De sute de ani, umbrela a rămas aceeași!
  • Cel mai mare muzeu dedicat umbrelelor, fie ele de ploaie sau de soare, mecanice sau automate, se află în Italia, în localitatea Gignese. Aici poți vedea umbrele decorate cu dantelă și picturi deosebite, care au aparținut unor capete încoronate ale Italiei, curiozități și instrumente vechi folosite pentru fabricarea umbrelelor, dar și cele mai noi invenții.
  • Cea mai mare umbrelă din lume a fost fabricată în China și are 23 de metri în diametru, când este deschisă. De altfel China, țara în care a fost inventată umbrela, a rămas cel mai mare producător din această industrie, și nimeni nu îi poate contesta supremația.

sursa foto: 123rf.com/wikipedia.org