Aurul pur este folosit în tratamente cosmetice și nu numai, fiind considerat benefic pentru organism în anumite concentrații. Aceasta este una dintre puținele curiozități despre aur pe care o știm cu toții, dar fără să fim prea convinși că este adevărată. Iată și alte lucruri stranii despre acest metal nobil și de ce este el benefic pentru sănătate.

Aurul pur nu provoacă iritații sau reacții alergice. Se știe că există aur deja în organismul nostru, o cantitate infimă, iar pielea poate absorbi moleculele de aur fără consecințe nefericite. Din contră, măștile și creme cu aur sunt recomandate pentru a catifela pielea și pentru a-i conferi o strălucire specială care durează câteva luni.

Aurul curat este atât de moale că poate fi modelat cu mâna. În natură, dar și în prelucrarea bijuteriilor, el se găsește în combinație cu diverse alte metale care îi conferă o anumită duritate și rezistență.

Curiozități despre aur și folosirea lui în medicină

Tratamentele cu aur sunt folosite din Antichitate, în Egipt, în India și China, de la poțiunile care se beau, la cremele pentru piele până la fixarea dinților cu fire de aur.

În zilele noastre sunt studiate proprietățile incredibile ale nanoparticulelor de aur care sunt folosite azi în tratamente împotriva cancerului, a virusului HIV, a diabetului, dar și a bolilor articulare. Datorită faptului că organismul acceptă ușor nanoparticulele de aur, care pot pătrunde și prin piele, este sunt folosite drept mijloc de transport pentru tratamentele care distrug tumori sau vindecă anumite țesuturi.

Nanoparticulele de aur sunt folosite azi și pentru administrarea vaccinurilor, pentru a ocoli injecțiile și acele. Combinate cu vaccinul, ele sunt pulverizate la nivelul pielii cu un jet de heliu presurizat, și astfel pătrund în organism transportând vaccinul în sânge.

Aliajele cele mai cunoscute

Aurul este cel mai moale și maleabil dintre metalele cunoscute. Dintr-un gram de aur se poate bate o foiță translucidă, incredibil de fină și de subțire, de aproape 1 metru pătrat.

Aurul poate fi ușor combinat cu alte metale pentru a obține variații de culoare deosebite:

  • Din aliajul cu nichel sau paladiu se obține aur alb;
  • Dacă se adaugă cupru se obține aur roz;
  • Din combinația cu aluminiu în anumite condiții se crează aurul violet;
  • Prin anumite procese chimice se obține aurul negru care poate fi folosit la bijuterii.

Aurul și proprietățile lui mistice

Din punct de vedere spiritual, aurul este asociat cu sănătatea, frumusețea, virilitatea, cu dragostea și fericirea. De aceea, a început să fie folosit pentru daruri de nuntă și pentru verighete din cele mai vechi timpuri.

Datorită strălucirii sale, aurul a fost considerat un metal protector, misterios și magic. Era folosit deopotrivă pentru amulete, dar și în poțiunile magice sau în ritualurile religioase sau vrăjitorești. Și azi, în biserici, icoanele și candele sunt aurite nu doar pentru a le spori valoarea, ci pentru a simboliza lumina și bucuria pe care ți-o dă credința.

Unele superstiții spun că aurul are și o încărcătură malefică și trebuie stropit cu agheasmă înainte de a-l purta, să nu se abată asupra ta necazurile celui care a purtat respectiva bijuterie înaintea ta.

Descoperă cele mai interesante curiozitati despre lumea in care traim