Titanicul, construit la șantierele navale din Belfast, a plecat în prima sa călătorie din portul Southampton, din Anglia, cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La trei zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:30 în dimineața următoare. A fost unul dintre cel mai mari dezastre maritime pe timp de pace, în urma căruia și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228. Legendele și misterele care au înconjurat faimosul vas nu încetează nici azi să ne uimească. Iată câteva dintre curiozitățile și
- Primul film despre Titanic a fost turnat la numai o lună după dezastru, iar în rolul principal a jucat o actriță care a supraviețuit tragediei, Dorothy Gibson. Filmul era intitulat ”Salvată de pe Titanic” și era un scurt metraj mut.
- A fost nevoie de 73 de ani pentru a descoperi și explora epava Titanicului.
- Navele moderne au mai multe șanse azi să întâlnească un aisberg, decât avea Titanicul la acea vreme.
- Aisbergul care a lovit Titanicul s-a desprins din calota glaciară și și-a început călătoria în apele oceanului cu 2.000 de ani în urmă.
- Niciunul dintre cei 30 de ingineri ai navei nu a supraviețuit. Ei au rămas la post pentru a menține motoarele în funcțiune cât mai mult timp și pentru a permite călătorilor să se salveze.
- 13 cupluri se aflau în luna de miere pe Titanic.
- Cea mai scumpă cabină pe Titanic costa mai mult de 100.000 de dolari pe zi.
- Vasul a fost construit astfel încât, dacă erau inundate 4 niveluri, ar fi rămas la suprafață, dar în noaptea fatidică au fost inundate 6 niveluri.
- Niciun alt pachebot din istorie nu a mai fost scufundat de un aisberg.
- Bucătarul șef a ingurgitat atât de mult alcool când vasul a fost inundat, că a putut supraviețui 2 ore în oceanul înghețat înainte de a fi salvat.
- Orchestra a continuat să cânte în sala de bal câteva ore după coliziune, pentru a menține moralul călătorilor.
- Titanicul avea propriul ziar care se numea ”The Atlantic Daily Bulletin”.
credit foto: 123rf.com