Ten palid, obraji căzuţi, pete stranii pe gât sau coşuri purulente pe faţă… toate aceste lucruri îţi răpesc frumuseţea şi ridică semne de întrebare asupra modului în care trăieşti. Descifrează mesajele pe care le vezi în oglindă şi fă o schimbare!

Faţa ta e o hartă a programului de zi cu zi şi a obiceiurilor proaste, care dăunează sănătăţii, susţin medicii. “Poţi spune foarte multe despre stilul de viaţă al unui pacient privindu-i faţa, inclusiv ce dietă ţine ori cât de mult fumează sau bea”, declara dr. Tabi Leslie, dermatolog şi purtător de cuvânt al Asociaţiei Britanice pentru Piele. Alcoolul este unul dintre cei mai mari duşmani ai tenului, sublinia dr. Michael Prager, chirurg cosmetician, dar şi stresul, sportul în exces sau dietele au consecinţe neplăcute asupra frumuseţii chipului tău. Iată ce semne trebuie să urmăreşti şi ce trebuie să schimbi la modul în care trăieşti.

Eşti “trasă” la faţă?

Dietele drastice, în urma cărora slăbeşti mult într-un timp foarte scurt, pot avea consecinţe neplăcute asupra trăsăturilor feţei. Când slăbeşti rapid, dar pui kilogramele la loc şi iar slăbeşti, pielea feţei se lasă, îşi pierde stratul adipos natural şi fermitatea. Aşa ajungi să arăţi “trasă” la faţă, chiar dacă nu eşti prea slabă. Acelaşi efect îl are şi sportul în exces, mai ales dacă alergi sau mergi pe bicicletă kilometri întregi zilnic. În timpul efortului, muşchii solicită o cantitate mare de sânge oxigenat, iar extremităţile corpului, inclusiv capul, primesc o cantitate mai redusă şi obrajii îşi pierd rotunjimile.

Chip palid, ca după boală

Poţi avea faţa palidă din varii motive, fie că munceşti zi de zi în spaţii închise, departe de lumina soarelui, fie că ai un meniu sărac în verdeţuri. Trei porţii de fructe şi legume pe zi îţi vor reda strălucirea feţei. Alege în special fructele şi legumele roşii sau portocalii, care au un conţinut ridicat de caroten. Acest pigment va ajuta tenul să capete o culoare vie şi sănătoasă în câteva săptămâni.

Crăpături în colţurile gurii

Buzele crăpate, oricâtă apă ai bea, îţi sugerează că hrana ta obişnuită este săracă în vitaminele C şi B. Remediul se găseşte tot în fructe şi legume proaspete, în citrice, ardei graşi, mazăre, fasole sau în cerealele integrale.

Riduri adânci prea devreme

Pielea de sub ochi este mai subţire şi mult mai sensibilă decât restul tenului. Dacă nu ai împlinit 30 de ani şi ai riduri pronunţate sub ochi, înseamnă că-ţi neglijezi tenul şi nu foloseşti creme hidratante sau creme de protecţie solară. Ridurile mai sunt favorizate şi de dietele frecvente în urma cărora tenul îşi pierde elasticitatea.

 Pete vineţii la subraţ sau pe gât

Dungi închise la culoare, brune sau gri, în regiunea axilelor sau pe gât, apar adesea din cauza obezităţii sau a diabetului zaharat. Prezenţa acestor pete sugerează că ai un meniu bogat în carbohidraţi şi dulciuri, iar organismul este obligat să producă mai multă insulină pentru a-i face faţă. Este necesar să faci teste de diabet şi să adopţi un regim echilibrat, care să te ajute să slăbeşti.   

Ochii te avertizează…

… dacă sunt lăcrimoşi, trădează orele lungi de nesomn şi programul prelungit la calculator. Încearcă să-i protejezi făcând pauze mai lungi, în care e bine să stai câteva minute cu pleoapele închise.

…dacă ai cearcăne, sunt semnul lipsei de somn, dar şi al deficienţei de fier. Anemia este adesea cauza petelor vineţii din jurul ochilor.

… dacă ai mici umflături galbene pe pleoape, a crescut nivelul colesterolului în sânge. Acestea se numesc xantelasme şi sunt mici depozite de grăsime care pot fi îndepărtate chirurgical. Este indicat să îţi faci analizele şi să urmăreşti valoarea colesterolului.

…dacă ai pleoapele căzute, fie nu ai reuşit să te odihneşti de zile bune, fie ţi-a scăzut brusc tensiunea arterială.

credit foto: 123rf.com