Iubirea de sine înseamnă, în primul rând, să te prețuiești tu pe tine ca om, să te accepți cu toate calitățile și defectele tale și să îți cunoști valoarea. Un asemenea sentiment te ajută în primul rând să te dezvolți moral și spiritual și este un sprijin în perioadele critice. Te ajută să te înțelegi mai bine, să descoperi până unde poți merge, ce limite ai, dar și ce poți realiza prin propriile forțe.

Afecțiuni care pot apărea dacă iubirea de sine lipsește

În filosofia orientală, iubirea de sine este mai mult decât o forță morală, este o forță vindecătoare. Tămăduitorii indieni credeau că iubirea de sine se află în cea de a treia chakră a corpului, în plexul solar. Este cea mai luminoasă zonă a aurei, este cea mai energică și este plină de vitalitate. De aceea, orice perturbare care apare în această zonă afectează profund întregul echilibru al organismului și poate favoriza apariția unor boli pe termen lung.

Primele semne ale unui dezechilibru se reflectă în starea ta generală de spirit. Dacă te simți abătută, dacă te simți mai des obosită și ai adesea senzația de frig, știi deja că e ceva în neregulă cu tine. Fiind asociată cu focul și lumina caldă a vieții, iubirea de sine trebuie să fie energia vitală a organismului care ajută la protejarea imunității și a sănătății. Odată perturbată această energie, pot apărea afecțiuni pe termen lung precum bolile autoimune, diabetul sau ulcerul.

Cum echilibrează sănătatea iubirea de sine

Un om care își cunoaște valoarea și se iubește pe sine va lua întotdeauna cele mai bune decizii pentru sănătatea lui mentală și fizică. Iubirea de sine te poate ajuta să renunți la obiceiurile nesănătoase precum fumatul, te poate ajuta să îți îngrijești mai bine corpul, să mănânci sănătos, să ții diete, să scapi de kilogramele în plus și să faci mai multă mișcare.

Iubirea de sine este și motorul optimismului, iar cei care știu să prețuiască această valoare nu vor ajunge niciodată să sufere de depresie și de dezechilibre emoționale. Dacă te iubești pe tine și ești atentă la corpul și mintea ta, vei reuși să alungi stresul, să nu te lași influențată de grijile cotidiene. Trebuie să le privești ca pe niște probleme pe care le vei rezolva, și nu ca pe niște obstacole de care nu poți trece.

sursa foto: Shutterstock