Toți credincioșii merg la biserică de Bobotează, să participe la slujba care sărbătorește Botezul Domnului și la care preoții împart agheasma. Apa sfințită de Bobotează este considerată un har divin, cu proprietăți miraculoase, de mare ajutor pentru cei care se roagă în momentele grele ale vieții lor. Toți creștinii trebuie să ia acasă agheasma mare și să o păstreze lângă icoane.

Botezul Domnului, prilej de bucurie și curățire

Apa sfințită de Bobotează are o putere tămăduitoare binecunoscută de către cei care merg la biserică și cred cu adevărat. Ei știu că agheasma nu este doar un leac pentru durerile trupului, ci mai ales pentru liniștea sufletului și pentru binecuvântare.

Această apă atinsă de harul dumnezeesc se păstrează tot anul în agheasmatar și se folosește la toate sărbătorile, dar mai ales la Paște. Preoții obișnuiesc să stropească altarul și biserica, apoi capetele credinioșilor și icoanele cu agheasmă.

În cursul anului, ei folosesc agheasma la casele celor bolnavi sau pentru familiile care au nevoie de ajutor și cer o slujbă de sfințire acasă, să le alunge necazurile și să le întărească puterea.

Se crede că agheasma nu se strică niciodată

Creștinii care iau acasă agheasma mare, trebuie să o păstreze în sticle curate, cu o ramură de busuioc sfințit, vegheată de o icoană a Maicii Domnului sau a sfântului Ioan Botezătorul. Oamenii știu că apa sfințită rămâne la fel de proaspătă și bună la gust ca în ziua în care a fost adusă de la slujbă.

Agheasma nu se strică niciodată deoarece capătă proprietăți deosebite și poate fi de ajutor credincioșilor după ce se face semnul crucii asupra ei și se rostesc rugăciuni pioase.

Preoții spun că ea capătă un iz neplăcut numai dacă nu a fost ținută într-un recipient bine spălat și dezinfectat înainte și dacă nu a fost așezată la icoane.

Cele mai importante momente să folosești apa sfințită

La început de an, când aduci acasă agheasma mare, este bine să îți binecuvântezi familia și animalele din casă, întreaga locuință și icoanele, stropindu-le cu busuioc înmuiat în apa sfințită de Bobotează.

Când îți binecuvântezi copiii, când este ziua lor de naștere sau când sunt bolnavi, este bine să le ungi fruntea cu agheasmă și să te rogi pentru ei.

Când treci printr-o perioadă mai grea și te rogi la Dumnezeu, bea câte o gură de agheasmă mare dimineața, înainte să mănânci. Ea are proprietatea de a curăța trupul și sufletul din punct de vedere spiritual, iar rugăciunile sunt mai puternice.

foto: Shutterstock