În zilele de clacă din vremurile trecute, bătrânele satului veneau cu fuioare și lână să le învețe pe tinere cum să toarcă, dar și cu busuioc și bobi să le ghicească soarta. Știau ele din moși, strămoși, tot felul de vrăji cu foc și lumânări, cu apă sfințită și icoane să deslușească tainele vieții și căile dragostei. La sate, foarte des se dădea în bobi la clacă, un meșteșug vechi pe care se pare că l-au deprins femeile din Moldova de la turcoaice.

Povestea spune că magia aceasta se făcea în palatele sultanelor cu boabe de smirnă și avea matematica ei, precum un joc de șah. Multe taine s-au pierdut, dar câteva din secretele acestui joc magic au ajuns și pe meleagurile noastre. Doar că moldovencele foloseau ceva mai neaoș, ce aveau la îndemână, boabe de porumb sau de fasole.

Cum trebuie rostit descântecul

Dacă vrei să te amuzi într-o după amiază cu prietenele tale, invită-le la o cafea și pregătește niște boabe de fasole. Provoacă-le și pe ele să vă ghiciți viitorul, dar aveți grijă să rostiți descântecul vechi întocmai.  

Alege 41 de boabe de fasole sau ”bobi”, toate să fie aproape la fel de rotunde și de mari. Pune bobii într-un săculeț de pânză și pregătește apoi o foaie de hârtie. Desenează trei linii și apoi trei coloane așa cum vezi în imaginea alăturată (foto 1).

Ai grijă ca în coloana din mijloc să fie numerele 1, 4 și 7, în coloana din stânga să fie numerele pare, 2, 5 și 8, iar în coloana din dreapta numerele 3, 6 și 9.

Concentrează-te asupra întrebării tale, agită puțin săculețul și răstoarnă toți bobii pe masă. În timp ce rostești descântecul de mai jos, împarte cu mâna bobii în trei grămăjoare la întâmplare, așa cum au picat ei pe masă.  

41 de bobi, 41 de fraţi, bine ştiţi, bine ghiciţi!

Să alergaţi, să căutaţi,

Pe unde ştiţi şi să-mi ghiciţi

Aşa cum a ştiut plugarul să vă semene

Şi voi aţi ştiut să încolţiţi,

Să creşteţi şi să vă-nmulţiţi

Aşa să-mi arătaţi

Voi patruzeci şi unu de bobi descântaţi

Iar de nu, să vă risipiţi câte unul, câte doi,

să nu se aleagă nimic de voi! 

Cum se dă în bobi

Numără bobii din grămăjoara aflată la mijloc. Dacă este număr impar, se pune o boabă de fasole în căsuța cu numărul 1. Dacă este număr par, se pun două boabe la numărul 1. Apoi, numără bobii din grămăjoara aflată în stânga. La fel, dacă este număr impar, se pune un bob la căsuța cu numărul 2, dacă este număr par, se pun două boabe la căsuța cu numărul 2. Apoi numără bobii din grămojoara din stânga. Dacă este număr impar, bune un bob în căsuța cu numărul 3, iar dacă este număr par, pune doi bobi.

După ce ai completat prima linie (așa cum vezi în imagine foto 2), se pun bobii rămași în săculeț, se amestecă și se aruncă iar pe masă. Se fac trei grămăjoare la întâmplare și se repetă acțiunea de mai sus pentru a completa urmtoarele două linii de pe foaie (foto 3). Iată mai jos și ce reprezintă acestea și cum se citește în bobi.

Ce semnificație au liniile cu bobi

Cititul bobilor avea o semnificație mai adâncă pe vremuri și interpretarea lor se făcea nuanțat în funcție de așezarea lor în căsuțe. Dar pentru a simplifica treburile, este suficient să știi că un bob reprezintă un răspuns pozitiv, iar două boabe reprezintă un răspuns negativ.

Linia 1 reprezintă CAPUL. Aici se citesc răspunsurile la întrebări legate de cursul vieții, de momentele majore, alegeri importante, nunți și botezuri.

Linia 2 reprezintă INIMA. Aici se pot citi bobii care prevestesc dragostea, legăturile amoroase din viață, sănătatea și fericirea ta.

Linia 3 reprezintă PICIOARELE. Aici se vede norocul în viața, șansele, câștigurile, averea, bunăstarea, dar și pierderile sau sărăcia.

Ce semnificație au cele 9 căsuțe

Căsuța 1 – deciziile majore din viață

Căsuța 2 – nunți, botezuri, cumetrii, decese

Căsuța 3 – călătorii, protectori, familie

Căsuța 4 – norocul în dragoste

Căsuța 5 – despărțiri, divorțuri

Căsuța 6 – sănătatea

Căsuța 7 – faima, succesul

Căsuța 8 – averi, moșteniri

Căsuța 9 – pierderi, sărăcie

Iată cum trebuie interpretat numărul bobilor

Ține minte că doi bobi reprezintă un răspuns negativ, ceea ce înseamnă că problema sau întrebarea care te frământă nu se poate rezolva în favoarea ta sau nu poate fi împlinită.

Iar un singur bob este un răspuns pozitiv, ceea ce înseamnă că vei avea șanse mari ca dorința ta să se împlinească sau ca problema cu care te confrunți să fie rezolvată.

Pe de altă parte, dacă întrebarea ta este legată de șansele tale în viață, trebuie să te uiți la cele 3 căsuțe de pe linia 1, adică linia capului. Dacă aici predomină căsuțele cu câte doi bobi, înseamnă că ceea ce vine în viitorul apropiat nu este de bun augur. Iar dacă predomină căsuțele cu un singur bob, înseamnă că ai șanse mari să ți se împlinească dorințele.

În același fel, se interpretează linia 2, dacă ai întrebări legate de dragoste și căsnicie, sau linia 3, dacă ai întrebări legate de bani, carieră și moșteniri.  

Nu este bine să pui aceeași întrebare de două ori la rând când dai în bobi. Se poate repeta întrebarea după câteva luni, timp în care soarta se mai poate schimba!