În perioadele tensionate din viața ta, când te confrunți mai ales cu probleme emoționale, creierul fabrică în mod surprinzător coșmaruri pentru a te obliga să le înfrunți.

Visele urâte sunt un mesaj de alarmă. Ele îți arată punctele slabe și situațiile critice pe care trebuie să le rezolvi, pentru a te elibera de temeri și angoase. Iată ce trebuie să faci pentru a controla coșmarurile și pentru a reuși să te odihnești mai bine.

Renunță la alimentele grase

Seara, încearcă să consumi cât mai puține alimente grase, grele sau prea dulci. Renunță pentru o vreme la fripturi, alimente prăjite sau dulciuri și alege la cină preparate ușoare, care se digeră imediat și nu îți provoacă balonare sau dureri de stomac. De multe ori, coșmarurile sunt legate de digestia din timpul nopții.

Fă puțină mișcare și seara

Chiar dacă ai un stil de viață mai aglomerat și ești mereu în mișcare, nu strică o plimbare seara, mai ales după cină. Dacă poți ieși un sfert de oră în parc pe jos sau la o plimbare scurtă cu bicicleta, te vei relaxa și vei dormi mult mai bine.

Exerciții de imaginație versus coșmaruri

Înainte de culcare, încearcă să îți imaginezi că vei face ceva deosebit și frumos a doua zi sau în zilele următoare. Spre exemplu, imaginează-ți că vei pleca la munte cu prietenii sau că vei merge la cinema la o comedie. Încearcă să îți închipui cum să renovezi casa, cum să îți petreci timpul cu cei mici sau în ce vacanțe frumoase puteți merge la anul.

Concentrează-te asupra imaginilor pozitive înainte de a adormi și creierul nu se va mai întoarce la coșmarurile care nu îți dau pace.

Prețuiește liniștea!

Stinge televizorul, calculatorul și luminile inutile din casă. Fă liniște și relaxează-te complet înainte de somn. Te poate ajuta și o baie lungă sau lumânări parfumate cu arome delicate de levănțică, valeriană, vanilie sau iasomie.

Găsește o ușă de scăpare!

Înainte de a adormi, concentrează-te asupra unei idei simple: orice coșmar are o portiță de scăpare și trebuie doar să deschizi ușa pentru a trece dincolo, unde este liniște și nu te mai amenință nimic. Imaginează-ți ușa și încearcă să o găsești și în timpul somnului, când ai coșmaruri.

Oricât de amenințătoare și dureroase ar fi, visele urâte sunt doar un produs al subconștientului tău. Amintește-ți mereu că ele nu îți pot face rău și că lucrurile urâte pe care le visezi nu există în realitate!

sursa foto: 123rf.com