Spaniolii şi arabii credeau că semnele din naştere sunt norocoase şi, dacă le atingi, îţi vor împlini o dorinţă. Pe de altă parte, în Franţa medievală, oamenii credeau că sunt semnele diavolului şi copilul atins de demoni trebuie exorcizat. În America, vânătoarea de vrăjitoare a sacrificat pe rug femei fără nicio vină, doar pentru că aveau aluniţe mari pe faţă şi se credea că unelteau la porunca necuratului. Arabii legau apariţia petelor la bebeluşi de fazele Lunii sau de eclipse. Dacă mama însărcinată atingea o anumită parte a corpului în timp ce se uita la eclipsă, copilul ei avea să fie însemnat pe viaţă. De la o cultură la alta, semnele ciudate care apăreau pe corpul copiilor, adesea urâte şi temute, au căpătat semnificaţii diverse şi greu de explicat.

Sfaturi pentru viitoarele mame

Superstiţiile legate de semnele din naştere s-au păstrat nealterate secole de-a rândul, ba chiar s-au îmbogăţit în timpurile moderne cu simboluri noi. Spre exemplu, în Occident, se crede că bebeluşii capătă pete de culoarea cafelei cu lapte pe faţă pentru că mamele lor au consumat prea multă cafea sau ciocolată în timpul sarcinii. În credinţa populară românească dăinuie un sfat de care ar trebui să ţină cont toate tinerele însărcinate. Oricât de mult le-ar fi poftă de vreun fruct sau de ceva dulce, nu trebuie să fure, altfel copiii lor vor fi “însemnaţi” pe nedrept. În Moldova, avertismentul era şi mai explicit: să nu furi şi să duci mâna la faţă, altfel copilul va purta pe chip însemnul lucrului furat. De asemenea, femeia însărcinată trebuie să-şi ferească privirea, dacă-i apar în faţă oameni cocoşaţi, diformi, fără vreo mână sau vreun picior. Dacă mama se uită lung la defectul acelei persoane, bebeluşul capătă un semn urât pe corp, chiar în locul cu pricina. Nici să mănânce un măr început de altul nu avea voie, că apărea un semn ca o muşcătură pe faţa copilului.

Prevestiri bune şi rele

Din Orient, s-au răspândit şi la noi superstiţii legate de mesajele ascunse pe care le poartă semnele din naştere. Se spune că petele apărute pe partea stângă a corpului vorbesc despre un destin schimbător, cu multe şanse şi câştiguri materiale, dar cu pierderi sufleteşti. În schimb, semnele de pe partea dreaptă a corpului vorbesc despre o viaţă liniştită şi norocoasă, cu realizări mari la maturitate. Indiferent de semnificaţia atribuită în popor, specialiştii susţin că petele din naştere nu au nicio legătură cu destinul copilului sau cu dorinţele mamei. În cazuri foarte rare, ele pot fi semnul unei tumori, dar cele mai multe sunt doar zone intens pigmentate sau vase de sânge grupate, care nu s-au dezvoltat normal.

Alte semnificaţii în funcţie de locul semnelor pe corp

Abdomen: lăcomie şi egoism.
Sânul stâng: succes în viaţă.
Sânul drept: noroc la bani.
În mijlocul pieptului: sărăcie şi ghinioane.
Bărbie: succes în carieră.
Obrazul stâng: dificultăţi şi pierderi financiare.
Obrazul drept: căsnicie fericită.
Lângă buze: prosperitate şi fericire.

Partea dreaptă a frunţii: inteligenţă deosebită.
Partea stângă a frunţii: risipitor.
În centrul frunţii: atrăgător şi curtenitor.

Alunițele, mesaje din vieţile anterioare

În Orient şi în India, unde credinţa în călătoria sufletului de la o viaţă la alta este o adevărată religie, semnele din naştere au fost legate de experienţele din vieţile anterioare. Petele diforme şi puternic colorate erau asociate cu păcate din trecut, pe care sufletul trebuie să le ispăşească în această viaţă. Superstiţiile spun că semnele ar putea fi cicatrici ale trupului din viaţa anterioare, dar şi semnele unor suferinţe sufleteşti mari. În schimb, aluniţele frumoase, care dau un farmec aparte trăsăturilor feţei, sunt semne de viaţă lungă, prosperitate şi căsnicie fericită. Nu degeaba, în cultura indiană, femeile îşi împodobesc fruntea cu aluniţe false din praf de aur, henna sau cărbune.

Tipuri de semne din naştere

Semnele din naştere sunt inofensive şi rareori pot semnala un pericol pentru sănătatea copilului. Ele apar frecvent, peste 80% dintre bebeluşi născându-se cu semne particulare, dar majoritatea dispar în primul an de viaţă. Fiecare semn are o formă unică, iar culoarea poate varia de la roz la roşu stacojiu şi maron.

„Ciupiturile de barză” apar pe gât şi au nuanţe roz sau purpurii. De obicei, se păstrează toată viaţa.

„Sărutările de înger” sunt petele violacee sau roşii de pe faţă, comune în obraji, pe frunte sau pe pleoape, care dispar până la vârsta de 3 ani.

Petele pigmentare de culoarea cafelei cu lapte, pot apărea oriunde pe corp, dar se decolorează cu vârsta.

„Petele de vin”, purpurii, apar adesea pe cap şi în partea superioară a corpului, pe braţe sau pe spate. Rareori dispar cu timpul, majoritatea se măresc şi se colorează intens cu vârsta.

Hemangioamele sunt excrescenţe vascularizate, care se măresc în primii ani de viaţă, dar se retrag singure în cele mai multe din cazuri. Rareori, se intervine chirurgical pentru îndepărtarea lor.