Detectivii de succes au o metodă de bază pe care o folosesc de fiecare dată când vor să depisteze o minciună. Ei urmăresc direcția în care alunecă privirea interlocutorului pentru a descoperi la ce se gândește, dacă încearcă să ticluiască o minciună sau folosesc amintirile reale.

Dacă se uită în stânga sus înseamnă că încearcă să găsească o minciună veridică, caută un motiv sau un argument fals să te convingă.

Dacă se uită în dreapta sus încearcă să apeleze la amintirile proprii, să folosească o imagine reală și un argument sincer. Spre exemplu, dacă îl întrebi cum erai îmbrăcată ieri și se uită în dreapta sus, înseamnă că face un efort de memorie pentru a vizualiva hainele și culorile pe care le purtai.

Dacă se uită la stânga după ce l-ai întrebat cine era la telefon, imaginația lui încearcă să creeze dialoguri, voci sau sunete pe care să le folosească drept argumente pentru a-și sprijini minciuna.

Dacă se uită la dreapta, dacă l-ai întrebat cu cine a vorbit, înseamnă că îți va oferi un răspuns sincer și îți va spune exact a cui era vocea de la telefon.

Dacă se uită în stânga jos, când vine vorba despre o relație din trecutul lui, înseamnă că își aduce aminte foarte bine cum era cealaltă și ce impresie puternică i-a lăsat, chiar dacă încearcă să nege acest lucru.

Dacă se uită în dreapta jos, când trebuie să vorbească despre o iubire din trecut, înseamnă că ai declanșat în mintea lui o confruntare, dacă să îți spună adevărul sau nu. O astfel de privire trădează un dialog interior rapid, în urma căruia de obicei se ivesc cele mai nefericite minciuni.

Drept concluzie…

…bărbații care își feresc privirea și se uită în stânga lor atunci când le pui o întrebare incomodă, înseamnă că încearcă să ticluiască o minciună pentru a scăpa basma curată.

…bărbații mai timizi care își feresc privirea, dacă îi privești direct în ochi, dar se uită spre dreapta, încearcă să își amintească exact cum s-au întâmplat lucrurile ca să îți explice totul. O singură excepție de la regulă, privirea furișată în dreapta jos îți arată că vor scorni o minciună albă, că nu sunt vinovați, dar încearcă să îți ascundă adevărul pentru a te proteja.