Mulți oameni, în diverse părți ale lumii, mai cred și azi în puterea malefică a zilei de vineri 13. Pentru ei, este cea mai rea și mai ghinionistă zi a lunii și unii se feresc să iasă din case. Numai în Statele Unite ale Americii, 17 milioane de oameni se tem de această zi, iar cifra este mult mai mare la nivel global.

Ce istorie are ziua de vineri 13

Cu toate că teama de această zi fatidică este atât de răspândită, ea nu este mai veche de secolul al XVIII-lea și abia după anii 1900 se poate spune că a devenit cu adevărat ”populară”. Din vremurile antice, exista o temere legată de faptul că, dacă stau 13 oameni la o masă, unul dintre ei trebuie să moară în acel an. Cina cea de taină a lui Iisus cu cei 12 apostoli ai săi au făcut și mai populară această superstiție. Atât ziua de vineri, cât și cifra 13 sunt temute, oamenilor fiindu-le frică de accidente, tragedii și întâmplări fatale. Se știe că Iisus a fost crucificat într-o zi de vineri și multe alte tragedii din secolele recente au avut loc la această dată.

Cu toate acestea, statisticile spun altceva…

Vineri 13 poate fi o zi cumplită pentru unii, dar numeroasele statistici făcute în Europa cu privire la numărul de accidente și de internări din această zi contrazic superstițiile populare. Un studiu din anul 2008 din Olanda arată că în zilele de vineri 13 au fost chiar mai puține incendii și spargeri decât într-o zi de vineri obișnuită. Iar numărul de morți din accidente rutiere a fost redus la jumătate. Poate pentru că oamenii se temeau de această zi și au preferat mijloacele de transport în comun. Nici în Marea Britanie, numărul de răniți din zilele de vineri 13 nu a fost mult mai mare decât în zilele obișnuite de vineri.

Cele mai cunoscute superstiții de care să te ferești

Ziua de vineri 13 are superstițiile ei, simple fabulații sau chiar temeri reale, care s-au răspândit în toată lumea. Iată câteva dintre cele mai cunoscute.

  • Dacă te tunzi în această zi, va muri cineva din familie;
  • Dacă întâlnești o procesiune funerară într-o zi de vineri 13, tu ești următorul care va muri;
  • Nu pleca la drum lung în zilele de vineri 13, pentru că vei avea numai ghinion;
  • Dacă spargi o oglindă în această zi, vei avea 7 ani de ghinion;
  • Orice copil născut pe 13, vineri, va avea un destin nefericit;
  • Dacă treci pe sub o scară, vineri, pe 13, te urmărește ghinionul toată săptămâna.