Cel mai important simbol al creştinismului, reprezentând patimile şi sacrificiul Domnului, crucea are origini străvechi, fiind folosită de fapt cu multe secole înainte de naşterea lui Hristos. Rădăcinile acestui simbol nu sunt cunoscute, dar a fost descoperit în morminte vechi de peste 5.000 de ani, fiind asociat încă din acele vremuri cu puterea divină. Crucea era folosită de aborigenii din Africa de Sud, dar şi de popoarele antice din Peru. Grecii antici au pictat cruci pe panglica pe care o purta pe frunte unul dintre zeii lor, Tamuz. Fecioarele Vestale ale Romei antice purtau lanţ şi cruce la gât, pe post de bijuterii sacre. În vremurile străvechi, crucea reprezenta forţele contrare din univers, puterea soarelui şi cele patru puncte cardinale.

Crucea, moarte şi înviere

Legende vechi spun că regina Semiramida a Asiriei a fost cea care a ordonat prima dată moartea prin crucificare ca pedeapsă pentru crimă. Crucificarea avea să fie transmisă din Orient popoarelor antice din Europa, iar romanii au împrumutat procedeul barbar pentru impactul covârşitor pe care îl avea asupra supuşilor. Primii creştini nu au folosit crucea drept simbol al credinţei lor, ci peştele, deoarece modul în care se pronunţa acest cuvânt în ebraica veche se apropie de numele lui Iisus. Peştele era semnul secret de recunoaştere în timpul prigoanei împotriva creştinismului şi marca mormintele celor care se jertfeau pentru credinţa întru Hristos. Crucea a înlocuit treptat semnul peştelui abia în secolele IV – V, când a fost introdusă în biserici, în urma sinodului de la Niceea din anul 787.

Crucea Sf. Andrei, evlavia

A fost primul chemat dintre apostoli, un pescar simplu, dar care a știut să prețuiască învățătura lui Hristos și să o ducă mai departe în lume, prin locuri neumblate de alți evangheliști. El a călătorit în Betania, apoi de-a lungul Mării Negre, în Dobrogea, apoi în Rusia. Întorcându-se pe meleagurile mediteraneene, în Patrasul grecesc, persecutat de soldații lui Nero care prigoneau și schingiuiau creștinii. După zile de chin și umilințe, împăratul a dispus să fie crucificat asemeni Celui la care închina, dar apostolul Andrei s-a rugat cu lacrimi să i se facă altfel de cruce, pentru că nu se simțea vrednic să moară așa cum a fost cruficiat Iisus. Deși l-au luat în derâdere și au avut motiv să îți bată joc de el, soldații i-au ascultat până la urmă ultima rugăminte și au făcut o cruce în formă de X. Semnificația ei este adorația față de Dumnezeu, evlavia și modestia.

Crucea de Malta

Simbol al protecției și al onoarei, așa cum doreau Cavalerii de Malta să fie, crucea care le poartă numele are de fapt opt colțuri, numărul opt fiind un simbol magic pentru acest ordin militar și religios. Inițial, era o cruce albă purtată pe mantiile negre de către cavalerii ioaniți care au înființat, la Ierusalim, un spital și un loc de cazare pentru pelerini. Cu timpul, misiunea ordinului s-a schimbat, iar cavalerii au început lupta împotriva musulmanilor. Crucea în opt colțuri a început și ea să fie folosită de mai multe organizații secrete, care au încercat astfel să își legitimeze obiectivele.

sursa foto: 123rf.com