Creierul nostru funcționează cu totul altfel primăvara decât iarna sau vara. Anotimpurile își pun amprenta nu numai asupra sistemului nostru imunitar și asupra dispoziției noastre, dar și asupra activității cerebrale. Un studiu deosebit de interesant, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Liege, dezvăluie faptul că trecerea de la un sezon la altul determină schimbări subtile, dar cu efecte nebănuite, asupra creierului uman.

Creierul are propriile lui ”dispoziții”

Schimbările de dispoziție de la un anotimp la altul sunt evidente pentru oricine. În zilele mohorâte de toamnă ești mai gânditoare, poate chiar melancolică și tristă. Iarna te simți adesea lipsită de chef, în schimb, cerul senin de primăvară te bine dispune și devii mai activă. Pornind de la binecunoscutele schimbări de dispoziție legate de anotimpuri, cercetătorii belgieni au încercat să descopere cauza lor și remedii pentru bolile moderne precum depresia sau afecțiunile legate de metabolism. ”Se știe deja că dispoziția și imunitatea se schimbă odată cu anotimpurile și avem indicii că anumite zone ale creierului sunt influențate în funcție de sezonul cald sau rece”, a declarat dr. Gilles Vandewalle, neuropsihiatru în cadrul Universității din Liege. În cadrul studiului, a fost măsurată activitatea creierului la 28 de voluntari adulți timp de un an de zile. Voluntarii au participat la mai multe ședințe, în cele patru anotimpuri, și de fiecare dată au fost găzduiți într-un laborator unde nu aveau acces la lumina naturală, pentru a nu fi influențați de condițiile meteo. Participanții la experiment au rezolvat diverse exerciții care necesitau concentrare și atenție sporită, dar și activarea memoriei.

Memoria funcționează mai bine iarna

Rezultatele testului au fost destul de surprinzătoare. Performanța voluntarilor a variat de la un sezon la altul. Astfel, în timpul verii, creierul s-a concentrat mai mult asupra problemelor de atenție, în schimb, iarna activitatea pe acest sector a fost mai puțin intensă. Toamna a fost activată zona memoriei, în timp ce primăvara, memoria a fost mai puțin folosită. În concluzie, creierul nostru pune accentul pe atenție și concentrare în sezonul cald, în schimb activează memoria și ne ajută să reținem sau să recapitulăm amintirile în timpul perioadei reci a anului. ”O activitate mai scăzută în timpul iernii, înseamnă că vom depune un efort mult mai mare pentru a realiza aceleași sarcini pe care vara le rezolvăm mai ușor, și folosim mai multe resurse pentru a ajunge la aceleași performanțe”, a subliniat Vandewalle. Numeroase studii au mai demonstrat că și metabolismul se schimbă în funcție de anotimp, fiind mult mai lent pe timpul iernii, dar și sistemul de apărare al organismului. Până și culorile le percepem diferit vara, față de iarnă, ceea ce explică de ce avem dispoziții atât de schimbătoare.

sursa foto: 123rf.com